Dogovor o pomoći Grčkoj nakon 15. augusta

Tsipras i Hollande su razgovarali u Egiptu (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras i francuski predsjednik Francois Hollande složili su se da bi novi paket finansijske pomoći za Grčku trebao biti dogovoren ubrzo nakon 15. augusta.

Dvojica zvaničnika su razgovarali u Egiptu na marginama ceremonije otvaranja novog Sueckog kanala, saopšteno je iz kancelarije grčkog premijera u Atini.

“Cilj je da pregovori o programu budu zaključeni do kraja augusta. Znamo da je to teško, ali moramo da se postaramo da uslovi budu ispunjeni, u dobrom duhu”, rekao je Hollande novinarima na ceremoniji u egipatskoj luci Ismailija, prenio je Reuters.

“Za sada vjerujem da je atmosfera dobra i da razgovori teku u najboljem mogućem pravcu”, dodao je Holllande.

Pregovori sa kreditorima

Glasnogovornica Evropske komisije izjavila je ranije u Briselu da se razgovori o trećem paketu pomoći Grčkoj kreću na zadovoljavajući način i da je postizanje sporazuma moguće prije 20. augusta.

Ranije ove sedmice u Atini su nastavljeni pregovori Vlade Grčke i međunarodnih kreditora. Paralelno s njima su održani i protesti.

Sindikalne organizacije protestirale su protiv novog finansijskog paketa pomoći.

Više stotina demonstranata tražilo je od grčkog rukovodstva da prestane provoditi mjere štednje.

Transparentima i povicima sindikati su pozivali Grke da glasno kažu ”ne”  novom paketu pomoći.

Protestnu šetnju do Ministarstva rada organizirao je takozvani Militantni front svih radnika, savez sindikata iz javnog i privatnog sektora blizak Komunističkoj partiji.

Izvor: Agencije