Američki dronovi izveli prve napade na ISIL

Ovo su prvi napadi koji su izvedeni polijetanjem iz turske zračne baze (EPA)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država saopćilo je da su američke bespilotne letjelice izvele prve uspješne zračne napade na položaje organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, poletjevši iz turske zračne baze u Incirliku, javlja Anadolija.

Glasnogovornica Pentagona Laura Seal je kazala da su američke bespilotne letjelice tokom protekle sedmice poletjele iz baze u Incirliku, ali da je u srijedu izveden i prvi zračni napad na položaje ISIL-a.

“Jučerašnji zračni napadi su važni zbog činjenice da su prvi koji su izvedeni polijetanjem iz Turske. To je ostvareno na bazi dogovora dvije zemlje i dozvolom turskih vlasti. Turska je pokazala da je uz sve članice koalicije odlučna u borbi protiv ISIL-a”, kazala je Seal.

I Rusija u borbi protiv ISIL-a

I šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je u srijedu izjavio da su američki bombarderi već počeli pristizati u bazu u Incirliku i najavio da će uskoro početi sveobuhvatna borba protiv ISIL-a.

Čelnici Rusije i SAD-a postigli su dogovor da udruže snage u borbi protiv ISIL-a, što je potvrdio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izjava Lavrova je uslijedila nedugo nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Dvojica čelnika su održala sastanak na margini ministarskog skupa Saveza država jugoistočne Azije u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru.

Izvor: Agencije