Protesti zbog ubistva novinara u Meksiku

Meksiko se smatra jednom od najopasnijih država za novinare. Više od 30 njih nedavno je, iz straha za sopstveni život, napustilo saveznu državu Veracruz na jugoistoku zemlje.

Među njima je bio fotoreporter Ruben Espinosa, čije je tijelo u petak pronađeno u Mexico Cityju.

On je morao pobjeći iz savezne države Veracruz, jer je zbog svog posla bio izložen prijetnjama i maltretiranju.

Espinosa je ranije izjavio: „Teško je baviti se novinarstvom, čak i živjeti u Veracruzu. Svako ko kritikuje lošu administraciju Javiera Duartea meta je napada. Morao sam otići zbog nasilja sa kojim se suočavaju svi novinari ovdje. Od kada sam ovdje, 13 novinara je ubijeno samo u ovoj saveznoj državi.“

On je postao 14. žrtva. Mučen je i ubijen iz vatrenog oružja, sa još četiri osobe, u stanu u Mexico Cityju u petak.

Novinari su se okupili na glavnoj gradskoj aveniji kako bi se oprostili od njega i osudili ubistvo.

„Demonstranti, mnogi od njih novinari, došli su kako bi iskazali bijes zbog onoga što se dogodilo njihovom kolegi Rubenu Espinosi. Ali prisutan je i osjećaj straha. Mexico City trebao bi biti utočište za novinare koji su se našli u opasnosti u drugim dijelovima zemlje, a to je, onim što se dogodilo, dovedeno u pitanje“, javlja reporter Al Jazeere, John Holman.

Znaju da bi bilo ko od njih mogao završiti kao Ruben Espinosa i ističu da je Meksiko latinoamerička zemlja sa najviše ubistava novinara.

Ubistvo novinara kao poruka kolegama

„Kad su potvrdili da je mrtav, zaista sam se uplašila. Njegova smrt za mene je poruka. Na taj način su nam poručili da će pronaći svakoga ko pobjegne i učiniti mu isto što i Rubenu“, rekla je Sashenka Gutierrez, fotoreporterka.

Administracija guvernera Veracruza, Javiera Duartea, možda jeste represivnija od ostalih, ali širom Meksika lokalne vlasti, a ne kriminalne grupe, najveća su prijetnja novinarima, tvrdi jedna istaknuta grupa za ljudska prava.

„Prijetnje novinarima najčešće dolaze od Vlade, a to je ono što bilježimo proteklih pet godina. Problem se proširio na cijelu zemlju, nije prisutan samo na sjeveru. Praktično u svakoj saveznoj državi, naći ćete slučaj ubistva ili otmice novinara“, naveo je Ricardo Gonzalez, glasnogovornik grupe za ljudska prava Član 19.

Tek malobrojni zločini budu riješeni. A sada se još jedan našao na stolu lokalnih vlasti, upravo onih kojih se većina meksičkih novinara najviše boji i u koje je izgubila povjerenje.

Izvor: Al Jazeera