Žrtve u razmjeni vatre Indije i Pakistana

Indijske vlasti su prvo bile izvijestile da je poginulo troje, a ranjeno osam civila na njihovoj strani, da bi jedan od ranjenih kasnije podlegao (AFP)
Indijske vlasti su prvo bile izvijestile da je poginulo troje, a ranjeno osam civila na njihovoj strani, da bi jedan od ranjenih kasnije podlegao (AFP)

U unakrsnoj pucnjavi indijske i pakistanske vojske u petak je poginulo najmanje deset i ranjeno 50-ak ljudi na granici te dvije suparničke nuklearne sile, rekli su zvaničnici.

Šestero pakistanskih civila je izgubilo život blizu Sialkota, u Pandžabu, a četiri stanovnika indijskog sela poginula su u dijelu Kašmira pod indijskom upravom, kazali su zvaničnici dviju država, a prenijele svjetske agencije.

Kako se navodi u saopćenju pakistanske vojske, 46 ljudi, među kojima 22 žene, ranjeno je na pakistanskoj strani granice u indijskoj pucnjavi tokom noći.

Indijske vlasti su prvo bile izvijestile da je poginulo troje, a ranjeno osam civila na njihovoj strani, ali su poslije objavile da je jedan ranjenik podlegao povredama pa je broj poginulih porastao na četiri.

Spor zbog Kašmira

Po običaju, dvije države se međusobno optužuju za početak sukoba koji je još trajao u petak ujutro, rekao je pakistanski vojni zvaničnik koji je htio ostati anoniman.

Indija i Pakistan, nastali u krvavoj podjeli britanskog Indijskog Carstva u augustu 1947. godine, već su triput ratovali u historiji, od čega dvaput radi nadzora nad strateški važnim himalajskim područjem Kašmira.

Dvije države su 2003. godine potpisale primirje, koje je još na snazi, ali se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Pakistan traži indijski dio Kašmira, pozivajući se na činjenicu da su muslimani ondje u većini, i održava veze s čelnicima tog područja, što ljuti Indiju koja to smatra upletanjem u svoje unutrašnje stvari.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO