Austrija: Više od 70 tijela izbjeglica pronađena u kamionu

Austrijski istraživači su danas saopćili da je više od 70 tijela izbjeglica nalazilo u kamionu koji je jučer pronađen na istoku Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da su žrtve bile odrasle osobe i nije bilo djece.

Tri osobe uhapšene su u Mađarskoj povodom ove nesreće, izvijestio je danas austrijski list Kronen Zeitung.

Mađarska policija saopštila je da je uhapsila tri državljana Bugarske i jednog Afganistanca.

“Pored toga, policija je pretražila više stanova i kuća i ispitala kao svjedoke gotovo 20 ljudi”, navodi se u saopštenju koje je na svojoj internetskoj stranici objavila mađarska policija, a prenio Reuters.

Tragovi na kamionu

Glasnogovornica policije je nešto ranije za mađarsku novinsku agenciju MTI rekla da među osumnjičenima nema državljana Mađarske.

Koliko dugo su se izbjeglice u kamionu borile za život niko još ne zna, ali tragovi na zidu kamiona ukazuju na to da su one pokušale pobjeći, prenosi austrijski list.

Na strani gdje je sjedio suvozač, u unutrašnjosti kamiona, nalazi se velika ogrebotina koja ukazuje na to da su se izbjeglice dugo borile za život.

List navodi da je kamion pripadao slovačkoj tvornici kobasica Agrofert, a vlasnik ove firme je navodno češki ministar finansija i zamjenik kancelara Andrej Babiš.

Policija Austrije je saopćila da postoje pokazatelji da su izbjeglice, čija su tijela pronađena u kamionu na istoku Austrije, bile mrtve prije nego je vozilo ušlo na teritoriju te zemlje. Kamion je imao mađarske registarske oznake.

Beživotna tijela pronađena su u jutarnjim satima u četvrtak u prikolici kamiona ostavljenoj na autocesti između mjesta Neusiedl i Parndorf u Austriji.

Izbjeglice su se vjerovatno ugušile u šleperu, a zatvorena prikolica je bila parkirana nedaleko od autoceste u oblasti Neusiedl am See od srijede.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i, bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini, pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Kroz tu zemlju gotovo svaki dan pronalaze izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera i agencije