Potpisan mirovni sporazum u Južnom Sudanu

Sporazum je potpisao južnosudanski predsjednik Salva Kiir Mayardit (AP)

Predsjednik Južnog Sudana, Salva Kiir Mayardit, potpisao je mirovni sporazum između vlasti i opozicije Južnog Sudana, koji bi trebao okončati 20-mjesečni građanski rat u ovoj afričkoj zemlji.

Potpisivanje mirovnog sporazuma upriličeno je u južnosudanskoj prijestolnici Jubi, a prisustvovali su predsjednici Južnog Sudana, Kenije, Ugande, Sudana i Etiopije, prenosi Anadolija.

“Imali smo dvije opcije, mir ili rat. Mi smo se odlučili da gradimo mir”, izjavio je južnosudanski predsjednik Salva Kiir Mayardit, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i pozvao lidere zemalja u regiji da snažnije podrže implementaciju potpisanog sporazuma i uspostavu stabilnosti u ovoj zemlji.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyata je tom prilikom izjavio da su svi u regiji od početka podržavali rješenje krize u Južnom Sudanu i da se sada svi trebaju okrenuti ka budućnosti.

‘Velika greška’

“Zaboravite sada rat i posvetite se izgradnji zemlje. Sukobi u Južnom Sudanu su bili pogrešni i nepotrebni. Podržavali smo vas u revolucijama i stjecanju nezavisnosti, ali ovaj rat je bio greška”, poručio je do danas suprotstavljenima predsjednik Ugande Yoweri Kaguta Museveni.

Građanski rat u Južnom Sudanu vođen je u proteklih 20 mjeseci, a mirovni sporazum postignut je 17. augusta na pregovorima koje je u etiopijskoj prijestolnici Addis Ababi organizirao Ured Afričke unije za međudržavnu saradnju (IGAD).

Tom prilikom mirovni sporazum su potpisali lider pobunjeničkog pokreta Reik Machar i generalni sekretar vladajuće južnosudanske Narodne stranke Pagan Amum.

Predsjednik Južnog Sudana je tada zatražio dodatnih 15 dana za razmatranje dokumenta, a danas i zvanično stavio paraf na sporazum.

Izvor: Agencije