Peticija protiv izraelske blokade Gaze

Humanitarne organizacije tvrde da Izrael ometa dostavljanje građevinskog materijala preko granice (EPA)

Godinu nakon što je sporazumom o prekidu vatre u Gazi završen 51-dnevni rat, stotine hiljada ljudi potpisale su peticiju pozivajući svjetske lidere da izvrše pritisak na Izrael da ukine blokadu palestinske teritorije.

U peticiji – koju je pokrenula internetska aktivistička grupa Avaaz, a koju su podržali deseci drugih organizacija, uključujući i World Vision International i Medicinska pomoć za Palestince – napominje se da je 100.000 Palestinaca u Gazi i dalje bez krova nad glavom. Poziva se na “hitnu akciju” kako bi se omogućilo da više građevinskog materijala bude dopremljeno u priobalnu enklavu.

“Za cijelu godinu Izraelska vlada je ograničila dopremane osnovnog građevinskog materijala u Gazu. Nijedan od 19.000 domova koji su bili bombardirani i uništeni nije u potpunosti obnovljen,” napominje se u peticiji.

Organizatori kažu da im je cilj da prikupe 1,8 miliona potpisa, što predstavlja trenutni broj stanovnika u Pojasu Gaze. Taj potez uslijedio je godinu dana nakon što je sporazum o prekidu vatre doveo do prekida rata 26. augusta 2014. godine.

Zaustavljen napredak

Do sada je dozvoljeno da samo pet posto od gotovo sedam miliona tona cementa, čelika i agregata, potrebnih za obnovu Gaze, uđe na tu teritoriju, navodi Avaaz. Ovim tempom, ističe grupa, bilo bi potrebno 17 godina da se završi obnova.

Osim izraelske blokade, granica Gaze s Egiptom često je zatvorena, a tuneli za krijumčarenje na jugu Gaze su sistematski uništen. Politička prepucavanja između Hamasa i Palestinske uprave (PA) dodatno odugovlače rekonstrukciju.

U ranijoj izjavi za Al Jazeeru, glasnogovornik Izraelske vlade rekao je da se radi na “unapređenju rekonstrukcije” Gaze i da će stotinama kamiona s opskrbom biti dozvoljen ulazak svakog mjeseca. Mehanizam obnove pod okriljem Ujedinjenih naroda “obuhvata sredstva za nadzor materijala kako bi se spriječio njihova zloupotreba za terorističke aktivnosti”, kazao je glasnogovornik.

Međutim, humanitarne organizacije tvrde da neophodni materijali i dalje ne stižu.

Ono što je Gazi potrebno više od svega je rekonstrukcija, ali Vlada Izraela ograničava ulazak čak i najosnovnijih građevinskih materijala.

Izvor: Al Jazeera