Mađarska će pravno zapečatiti granice zbog izbjeglica

Izbjeglički val ne smanjuje se u zemljama regije, a u posljednja 24 sata pojačao se pritisak izbjeglica na srpsko-mađarsku granicu.

I dalje dnevno blizu 2.000 ulazi u Srbiju iz Makedonije, a isto toliko ih je, prema podacima policije, protekle noći i jutra ilegalno ušlo u Mađarsku.

“Mađarska vlada se zalaže da se pooštre krivična dela vezana uz ilegalne prelaske izbeglica, odnosno da jasno utvrđenje granica ostane do daljnjeg”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

U parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog zakona kojim Mađarska namjerava i pravno “zapečatiti” svoje granice, nakon što je odlučila postaviti ogradu duž granične linije sa Srbijom kako bi spriječila dolazak izbjeglica, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu pravde Robert Repassy.

Osim toga, najavio je i kako će kazneni zakon biti pooštren u dijelu propisa protiv krijumčarenja ljudi, dok će procedura prema izbjeglicama biti brža i efikasnija.

Po njegovim riječima, koje prenosi mađarska novinska agencija, sudski postupci će biti brži, iako uvijek postoji mogućnost žalbe.

Istovremeno je Bence Tuzson, glasnogovornik vladajuće poslaničke skupine Fidesz, najavio kako će se novi zakon fokusirati na to da nezakonite ulaske u Mađarsku i oštećenje granične ograde tretira kao kazneno djelo.

“Prijedlog zakona predviđa i strožije kazne za krijumčarenje ljudi”, dodao je Tuzson.

“Autobusi u prihvatni centar kod Kanjiže neprestano dolaze. Novih nekoliko stotina izbeglica krenulo je preko granice. Idu železničkom prugom i bez većih zadržavanja ulaze u Mađarsku, nakon čega ih upućuju u prihvatni centar u Segedinu”, javlja Kostić.

Kako na sjeveru, tako su i granice na jugu pod pritiskom izbjeglica, no Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović, javlja da su se “ljudi koji brinu o izbeglicama dobro organizovali”, jer nema velikih gužvi.

“Izbeglice dolaze do sela Lojane i Tabanovci, ilegalno prelaze granicu sa Srbijom nakon čega ih policajci upućuju u selo Miratovac. Odande autobusima do centra Preševa dolaze autobusima, što je organizovao UNHCR, gde dobiju hranu i vodu, te medicinsku pomoć. Nakon boravka u prihvatnom centru u Preševu nastavljaju dalje prema severu”, javlja Kosanović.

Mađarska traži više novca od EU

U međuvremenu je mađarska vlada zatražila više novca iz fondova Europske unije kako bi se uspješnije suočila s najtežom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata.

Predstojnik ureda mađarskog premijera, Janos Lazar, tvrdi kako se sredstva EU-a dijele na “ponižavajući način”.

“Europska unija distribuira novac iz fondova za zaštitu granica na ponižavajući način. Stare članice uzimaju novac novim članicama”, rekao je Lazar ne pojašnjavajući dodatno svoje stajalište, prenosi AFP.

Ukupno je 2.093 izbjeglica, najviši zabilježen broj u jednom danu, prešlo srpsko-mađarsku granicu u ponedjeljak blizu mađarskog sela Roszkea, priopćila je mađarska policija.

Do masovnog prijelaza dolazi nekoliko dana prije 31. kolovoza kad bi trebala biti dovršena ograda namijenjena sprečavanju ulaza izbjeglica u Mađarsku preko južne granice sa Srbijom.

Te su izbjeglice dio vala od oko 7.000 osoba koje pokušavaju doprijeti do zapadne Europe, a čije je putovanje prekinuto prošlog tjedna kad je Makedonija proglasila izvanredno stanje i zatvorila svoje granice nakon što je preplavljena priljevom izbjeglica.

“Ako ne poduzmemo smislene mjere, postat ćemo poput čamca za spašavanje koji je potonuo pod teretom prekobrojnih putnika”, rekao je Lazar, prenosi Reuters.

Najteža izbjeglička kriza

Lazar je svoje izjave dao dan nakon što je predsjednik Europske komisije, Jean Claude Juncker, odbacio pozive da se održi novi summit EU-a o imigracijskoj krizi i poručio da zemlje članice prestanu otezati i provedu postojeći dogovor o tom problemu.

Juncker je ponovio svoju kritiku europskih vlada koje nisu preuzele izbjeglice iz Italije i Grčke, dvije zemlje u koje ih je posljednjih mjeseci stiglo na desetke tisuća bježeći od ratova i siromaštva u svojim zemljama.

“Ne treba nam novi sastanak na vrhu. Zemlje članice trebaju prihvatiti europske mjere i provesti ih na svom teritoriju”, napisao je Juncker.

Dodao je da EU mora sastaviti popis “sigurnih zemalja” u koje se izbjeglice mogu vratiti.

Izbjeglička kriza najteža je s kojom se suočava Europa od završetka Drugog svjetskog rata.

Mađarska je zabilježila dolazak više od 100.000 podnositelja zahtjeva za azilom od početka godine, što je više nego dvostruko od ukupnog broja 2014. godine. Samo je 2.000 izbjeglica pristiglo u tu zemlju prije tri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije