Hammond najavio ukidanje sankcija Iranu

Hammond je kazao kako bi prije ukidanja sankcija trebalo izvršiti pripreme kako bi investicije mogle početi pristizati (AP)

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je u ponedjeljak kako očekuje da bi se sankcije Iranu mogle početi ukidati već na proljeće iduće godine, prenose agencije.

U razgovoru za agenciju Reuters tokom posjete Teheranu povodom otvaranja Ambasade Velike Britanije u tom gradu, Hammond je rekao kako očekuje da bi Iran i Sjedinjene Američke Države do oktobra mogli usvojiti sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Hammond je kazao kako bi prije ukidanja sankcija trebalo izvršiti pripreme kako bi investicije mogle početi pristizati čim sankcije budu ukinute.

„Mogli bismo reći da ćemo već idućeg proljeća vidjeti početak ukidanja sankcija“, rekao je.

Različita stajališta o Siriji

Kad je riječ o Siriji, Hammond je kazao da Velika Britanija i Iran imaju jako različita stajališta u pogledu budućnosti sirijskog predsjednika.

„Ne slažemo se oko uloge jedne osobe, Bashara al-Assada, u ovom procesu. No važno je da razgovaramo“, naveo je britanski šef diplomatije.

„Ako želimo postići političko rješenje, Iranci i Rusi moraju također učestvovati u ovom procesu.“

Dodao je kako mu je iranski predsjednik Hassan Rouhani, s kojim je razgovarao, izrazio snažnu želju za dijalogom te kazao da Iran želi okrenuti novu stranicu u odnosima s Velikom Britanijom i Zapadom.

Izvor: Agencije