Sastanak Merkel, Hollandea i Porošenka

Zbog obnove nasilja na pobunjenom istoku Ukrajine, nova strategija će biti ratzmatrana bez Vladimira Putina (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostit će u ponedjeljak u Berlinu predsjednike Francuske i Ukrajine, ali ne i njihovog ruskog kolegu Vladimira Putina, kako bi zajednički razmotrili strategiju nakon obnove nasilja na pobunjenom istoku Ukrajine.

Merkel bi se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ukrajinskim Petrom Porošenkom trebala sastati prvi put nakon maratonskih razgovora u Bjelorusiji u februaru, kada su 17-satni pregovori doveli do potpisivanja mirovnog sporazuma Minsk 2.

Ključni fokus razgovora u Berlinu bit će krhko primirje zaključeno tada u Minsku, koje je ugroženo nakon nedavnih sukoba između ukrajinskih Vladinih snaga i proruskih separatista na istoku.

Putin, iako je prisustvovao pregovorima u glavnom bjeloruskom gradu, nije pozvan u Berlin.

‘Važan signal Rusiji’

Kijev želi predstaviti njegov nedolazak kao važan signal i Rusiji i zapadnoj javnosti, koji znači da su “Francuska i Njemačka na našoj strani i spremne su razgovarati bez njega”, kaže jedan ukrajinski diplomatski izvor.

Pariz, pak, kaže da se radi o pragmatičnom odgovoru na zahtjev ukrajinskog predsjednika, ali naglašava da se nikako ne bi trebalo zaključiti da je to “diplomatska borba protiv Rusije”, kaže francuski izvor.

Dodaje da bi novi samit četvorke s učešćem Putina trebao uskoro uslijediti.

Sastanak na vrhu u ponedjeljak dolazi u vrijeme kada su se na istoku Ukrajine obnovile napetosti.

Ukrajina, koja sumnja da bi moglo doći do nove pobunjeničke ofanzive krajem ljeta ili početkom jeseni, očekuje pojačanu napetost oko njenog Dana nezavisnosti u ponedjeljak, upozorio je u subotu Porošenko.

Nakon proslave Dana nezavisnosti, Porošenko putuje u Berlin, gdje će, kako je ranije najavio, zatražiti od Merkel i Hollandea da izvrše diplomatski pritisak na Moskvu da okonča rusku “agresiju” i da je prisile da se pridržava mirovnog plana i primirja postignutih u februaru u Minsku.

Uprkos mirovnom procesu, već mjesecima stanje na istoku Ukrajine ne pomiče se sa mrtve tačke, posebno kada se radi o povlačenju oružja sa linije fronta.

“Rusija je u nekoj vrsti slijepe ulice, kao i mi, i Zapad”, kazao je jedan visoki dužnosnik ukrajinskih snaga sigurnosti.

Zato bi Kijev želio razmotriti akcijski plan sa svojim evropskim saveznicima, kako bi se pripremio na eventualno pogoršanje stanja na terenu, rekao je ukrajinski diplomatski izvor.

‘Stanje je izuzetno opasno’

“Jasno je da Rusi ne mijenjaju ponašanje uprkos pritisku Zapada”, kazao je taj izvor.

Pariz, međutim, ne smatra da se radi o opasnom pogoršanju stanja, već o nekoj formi testa, i ne očekuje vojnu operaciju većih razmjera, dok je Berlin zabrinutiji.

“Stanje je izuzetno opasno, svaki pucanj pojačava nesigurnost i čini stanje manje stabilnim”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer.

Što se tiče ukrajinske strane, ona smatra da Rusija želi izdejstvovati nove ustupke od Kijeva.

Izvor: Agencije