Stručnjaci: Greška u odgađanju bitke za Mosul

Nakon početnih uspjeha iračke vojske, borbene akcije za kontrolu nad gradom Mosulom su obustavljene, a veliki dio jedinica prebačen je u pokrajinu Anbar.

Neki političari i vojni oficiri vjeruju da je odgađanje borbe za Mosul zbog Anbara velika greška iračkih snaga jer je Anbar pustinjsko područje koje nije bilo moguće kontrolirati ni prije pojave oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Grad Mosul je udaljen samo nekoliko kilometara, ali su vojne operacije zaustavljene bez jasnih razloga.

Dvije jedinice sunitskih Arapa vježbaju pod nadzorom Amerikanaca koji su ih i opskrbili oružjem za povrat kontrole nad Mosulom. Međutim, fokus vojnih operacija je bez najave prebačen na provinciju Anbar. Ovakvu odluku neki vide kao stratešku pogrešku. Smatraju da pustinjsko područje Anbara nije moguće vojno kontrolirati, barem za sada.

„Bitka za Mosul je trebala imati prednost jer je riječ o ograničenoj operaciji za jedan grad. Prebacivanje prioriteta borbe u područje Anbara je pogrešno jer se radi o velikom i teškom terenu u kojem brza pobjeda nije moguća. Bitka za Anbar samo iscrpljuje iračku vojsku“, objašnjava Athil Nujeyfi, bivši guverner Mosula.

Otkazi zbog politike

General-major Mutai Hazreji je bio komandant druge divizije u Mosulu u periodu od 2006. do 2008. godine. Iako je Arap, trenutno se bori na strani kurdskih jedinica Peshmergi. Njega je prethodni premijer Iraka Nouri Maliki smijenio iz, kako Hazreji tvrdi, političkih razloga.

„Prioritet operacija je, prema mom mišljenju, trebao biti u Mosulu. Iračka vojska je moja vojska kojom se ponosim. Nažalost, uništena je potezima premijera Malikija. On je odgovoran za uništenje Iraka koji je doveden do raspada“, ističe ovaj bivši oficir.

A službeni vojni izvještaji potvrđuju da su u periodu između američke okupacije i pada Mosula u ruke ISIL-a rasformirane 44 vojne jedinice iračke vojske, iz Mosula javlja novinar Al Jazeere Naser Shadid.

„Vojna situacija na linijama fronta oko Mosula je već sedam mjeseci nepromijenjena. Vojska ne izvodi borbene operacije i čeka naloge koalicijskih snaga. Stručnjaci smatraju da je razlog mirovanja loša situaciju u Anbaru gdje se vojska iscrpljuje bez većeg napretka“, dodaje on.

Izvor: Al Jazeera