Njemačka optužila bivšeg obavještajca za izdaju

Sjedište BND-a: Markus R. je Amerikancima dao brojne službene i interne BND-ove dokumente, tvrde tužioci (EPA)

Njemački tužioci objavili su da su optužili bivšeg zaposlenika Savezne obavještajne agencije BND za izdaju, te da sumnjaju kako je on do prošle godine odavao tajne Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji.

Prošlogodišnje hapšenje muškarca poznatog kao Markus R. zahladilo je odnose između Berlina i Washingtona, najbližih saveznika tokom Hladnog rata, a uslijedilo je nakon otkrića da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost masovno špijunirala Njemačku, što je već opteretilo njihove odnose.

Tridesetdvogodišnji muškarac optužen je da je davao informacije američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) od 2008. do sredine 2014, rekli su u saopćenju tužioci iz Karlsruhea.

On je Amerikancima dao brojne službene i interne BND-ove dokumente, a zauzvrat primio najmanje 95.000 eura. Sredinom 2014. Markus R. je predao tri dokumenta Konzulatu Rusije u Minhenu.

Uhapšen je u junu prošle godine pod sumnjom da špijunira za Amerikance, a optužen je 11. augusta ove godine po tri tačke – za izdaju, odavanje službenih tajni i korupciju, rekli su tužioci.

Markus R. je za BND radio od decembra 2007. i uskoro je ponudio svoje usluge CIA-i. Od maja 2008. do hapšenja radio je u odjeljenju za zaštitu vojnika angažiranih u inostranstvu i imao je pristup širokom spektru osjetljivih informacija.

Ugrozio sigurnost Njemačke

“Time je optuženi ugrozio sigurnost Njemačke”, rekli su tužioci u saopćenju.

Dokumenti koje je predao Konzulatu Rusije u Minhenu isto tako su predstavljali sigurnosno ugrožavanje Njemačke, rekli su.

Ako bude proglašen krivim, Markus R., koji je trenutno u pritvoru, mogao bi dobiti najmanje godinu dana zatvora.

Otkrića prije dvije godine o razmjerima američkog špijuniranja Njemačke, među kojima i prisluškivanja telefona kancelarke Angele Merkel, potiču od bivšeg saradnika američke agencije NSA Edwarda Snowdena.

Izvor: Agencije