Spor napredak iračke vojske protiv ISIL-a

Prema navodima Iračke vlade, operacija za zauzimanje pokrajine Anbar koja je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant ušla je u drugu fazu.

Međutim, analitičari smatraju kako vojska ipak presporo napreduje, javlja Mohammed Jamjoom, novinar Al Jazeere. 

Na linijama fronta, iračke snage sigurnosti se i dalje bore protiv ISIL-a. Uprkos obećanjima Vlade da će uskoro ponovno preuzeti Ramadi, napredovanje vojske za sada ide veoma sporo.

Ministarstvo odbrane insistira da se situacija odvija po planu i tvrde da su prešli u drugu fazu operacija velike ofanzive u Anbaru. Međutim, neki analitičari su skeptični.

Vojni analitičar Hisham Al Hashimi kazao je: “Smatram da je ISIL u Ramadiju još veoma jak, a zajedničke iračke snage pokazuju slabost. Sedamdeset dana od početka ofanzive u Anbaru nije vidljiv ozbiljniji napredak”.

Ministarstvo odbrane vrši obuku kako bi se sigurnosne snage borile što učinkovitije.

Ali, scene kao što je ona u kojoj član paravojnih formacija koje se bore zajedno sa iračkom vojskom nepravilno rukuje raketnim bacačem, dovode u pitanje obučenost tih snaga za efektivnu borbu.

Trag na borcima

Ipak, bez obzira koliko su obučeni za borbu, intenzitet borbe ostavlja trag na većinu boraca.

Ovih dana, Iračka vlada se suočava sa više izazova. Prvi predstavlja situacija na bojnom polju, a drugi je nezadovoljno stanovništvo zemlje.

Deseci hiljada Iračana i dalje protestuju protiv korupcije i zahtijevaju uspostavu osnovnih usluga, uključujući i struju za klima uređaje .

“Dok premijer zemlje Haider Al-Abbadi uz podršku parlamenta ubrzano radi na reformskim mjerama, mnogi Iračani kažu da to nije dovoljno. Demonstranti najavljuju ostanak na ulici bez obzira na velike vrućine. Kažu da će ostati koliko bude potrebno”, javlja Jamjoom.

Mnogi kažu da žele vidjeti konkretna djela, a ne slušati prazne govore.

“Popis reformi, uredbe i ratifikacija Vladinih prijedloga u Parlamentu za mnoge je samo tinta na papiru. Demonstranti očekuju ozbiljnu provedbu ovih reformi. A ako Vlada ništa ne poduzme, protesti će samo jačati”, ocijenio je Al Hashimi.

Premijer Abadi, osim obećanja da će smanjiti korupciju, tvrdi da će također poboljšati sigurnost u zemlji.

Prvi korak je suđenje oficirima koji su napustili svoje položaje kada je ISIL zauzeo grad Ramadi u aprilu ove godine.

Ali još je nejasno kakav učinak ove mjere mogu imati na umorne vojnike i sumnjičavu javnost.

Izvor: Al Jazeera