Pistorius iz zatvora ide u kućni pritvor

U novembru će sud odlučivati o žalbi tužilaštva da preinači presudu Pistoriusu za ubistvo sa predumišljajem (EPA)

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius, koji je u zatvoru proveo deset mjeseci od pet godina, na koliko je osuđen zbog ubistva Reeve Steenkamp 2013. godine, u petak treba da izađe na slobodu, ali sa električnom narukvicom, prenosi Tanjug.

Dvadesetdevetogodišnji Pistorius ubio je u februaru 2013. svoju devojku Reevu Steenkamp, za šta je osuđen na pet godina za ubistvo iz nehata, jer tužoci nisu uspjeli dokazati da se radilo o predumišljaju.

Puštanje Pistoriusa na slobodu poslije deset meseci  u skladu je sa Krivičnim zakonom Južne Afrike kojim je regulirano da zatvorenici koji nisu proglašeni opasnim mogu odslužiti šestinu kazne izvan rešetaka. Ostatak kazne, Pistorius će morati provesti pod nadzorom, što je forma kućnog pritvora.

Pritvor u luksuznoj vili

Kako prenosi agencija Reuters, Pistorius će najvjerovatnije ostatak kazne provesti u luksuznoj kući svog ujaka Arnolda – smještenoj u bogatom predgrađu Pretorije, sa desetak spavaćih soba, privatnom teretanom i bazenom.

Pistoriusu će, pišu agencije, biti omogućeno da napušta kuću zbog posla, obavljanja društveno korisnog rada i odlaska u porodične posjete.

Roditelji ubijene Steenkamp ranije su rekli da kazna od deset mjeseci zatvora za nekoga ko je oduzeo ljudski život nije dovoljna i da se time šalje loša poruka društvu.

U novembru će sud odlučivati o žalbi tužilaštva da preinači presudu Pistoriusu za ubistvo sa predumišljajem, za što može dobiti kaznu od najmanje 15 godina zatvora.

Izvor: Agencije