Dijelovi rakete među ostacima aviona

Avion koji je letio od Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se jula 2014. kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti (EPA)

Holandski tužioci, koji čine dio zajedničkog međunarodnog tima za istragu nesreće aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH17, oborenog prošle godine iznad istočne Ukrajine, saopćili su danas kako je moguće da među pronađenim ostacima te letjelice ima i dijelova rakete ruske proizvodnje.

U saopćenju kancelarije holandskog državnog tužioca se navodi da su dijelovi projektila, moguće BUK rakete zemlja-zrak, sada u posjedu Holandskog odbora za sigurnost koji provodi građansku istragu nesreće, prenosi agencija Reuters.

Tužilaštvo je istaklo da su pronađeni dijelovi rakete „veoma važni za krivični dio istrage, jer bi mogli pružiti nove informacije o tome ko je odgovoran za pad aviona“.

Oni su ipak dodali da je prerano za izvlačenje zaključaka da „postoji uzročno-posljedična veza između pronađenih dijelova rakete i pada aviona na letu MH17“.

Poginulo 298 osoba

Avion koji je letio od Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se jula 2014. godine kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, nekih 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga.

Svih 298 osoba u njemu je poginulo.

Među žrtvama bili su državljani deset država, a većina putnika – njih196, bili su Holanđani. Istragu o ovoj avionskoj nesreći provode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

Izvor: Agencije