Pokrenuti najžešći udari na ISIL do sada

Američka koalicija pomaže Kurdima da potisnu ISIL iz Kobanija (Getty Images)

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama napala je nekoliko područja na kojim se nalaze pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant na sjeveru Sirije u gradu Raqqa, kazali su američki zvaničnici.

Borbeni avioni koalicije u nedelju su izvršili najmanje 16 napada, koji su uništili strukture i tranzitne puteve ISIL-a u Siriji.

Najmanje 15 boraca ISIL-a je ubijeno, a nekoliko ih je povrijeđeno u ovim napadima, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Vazdušni napadi

ISIL je nakon toga objavio video na kojem se vidi da su i djeca među povrijeđenim u napadima.

Američka koalicija pomaže Kurdima da potisnu ISIL iz Kobanija.

“Koalicija  je pokrenula najžešće napada na ciljeve ISIL-a u Siriji do danas“ istakao je Bret McGurk, zamjenik sekretara za Bliskoistočne poslove.

Snage ISIL-a napale su danas elektranu u blizini Hasekeh na sjeveroistoku Sirije i u eksploziji kamiona punog eksploziva kojim je upravljao napadač samoubica ima žrtava i materijalne štete, objavila je sirijska vojska.

Drugi napad na elektranu sirijska je vojska uspjela spriječiti no u prvom je bilo žrtava.

Pripadnici ISIL-a objavili su jučer video u kojem se vidi kako su mladi pripadnici grupe pogubili 25 sirijskih vojnika u arheološkim ostacima amfiteatra u gradu Palmira.

U video snimku je prikazana egzekucija koja se navodno dogodila nedugo nakon što su pripadnici 21. maja preuzeli kontrolu nad Palmirom, prenela je agencija AFP.

Na snimku se vidi kako pripadnici ISIL-a na bini amfiteatra ubijaju vojnike obučene u uniforme, dok je u pozadini ogromna crno-bijela zastava ISIL-a.

Egzekuciju su uživo gledala nekolicina muškaraca i djece, koji su sjedili u amfiteatru.

Prema nekim procjenama, pripadnici ISIL-a su od preuzimanja Palmire do sada pogubili više od 200 ljudi na tom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije