Jemen: U gradu pod opsadom širi se epidemija

U pokrajini Abyan na jugu Jemena životni uvjeti postaju sve teži, nakon što su ih opkolili pripadnici pokreta Husi i snage odane svrgnutom predsjedniku Ali Abdullahu Salehu. Sprečavaju dotok hrane i lijekova u gradove, što je, između ostalog, dovelo i do širenja epidemija.

Stanovnici gradova u ovoj pokrajni tokom dana iz domova bježe u hlad drveća. U posljednja četiri mjeseca, otkad se vode sukobi između pokreta Husi i snaga odanih Salehu s jedne, te snaga Narodnog otpora s druge strane, u većini gradova nema struje.

Kažu da je zrak vani koliko-toliko svježiji, a samo će najuporniji dobiti i komad leda da se rashlade.

Međutim, njihovi problemi nisu počeli tek prije četiri mjeseca. Pripadnici grupe Ansar al-Sharia 2011. zauzeli su grad Abyan i primorali dio stanovnika na iseljavanje, a za preostale život učinili nepodnošljivim.

Ni danas ništa nije bolje. Pripadnici pokreta Husi i snage odane Salehu više od sto dana drže pod opsadom tu pokrajinu.

„Pokrajina je pod opsadom. Imamo velikih problema s gomilanjem smeća i otpadnih voda. Osim toga, cijene prehrambenih namirnica i goriva su naglo skočile. Stanje je katastrofalno“, kaže jedan stanovnik.

Stotine ljudi zaražene

Građani u toj provinciji žive na rubu sanitarne katastrofe. Smeće i otpadne vode su veliki problem u svim njenim dijelovima. Na ulicama je sve više pasa lutalica, a pojavile su se i različite bolesti i epidemije.

Denga groznica i druge bolesti do sada su odnijele živote više od pedeset osoba, a stotine njih su zaražene.

Potrebno im je liječenje, a državne bolnice su gotovo u potpunosti zatvorene, jer im iz Sane, koja je pod kontrolom pokreta Husi, već neko vrijeme ne stižu novčana sredstva, lijekovi te neophodne medicinske potrepštine.

„Mnogi pacijenti su preminuli od groznica i drugih zaraznih bolesti. Još ne možemo dijagnosticirati neke od tih bolesti zbog nedostatka laboratorijske opreme“, kaže Hisham Fadl iz državne bolnice.

Stanovnike Abyena stižu nevolje i patnje jedna za drugom. Stanje se iz dana u dan pogoršava, a njihovim problemima se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera