UN podržao iranski nuklearni sporazum

Građani Irana su sa oduševljenjem dočekali postignuti sporazum sa svjetskim silama (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je podržalo plan da se ograniči iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, uz uvjet da sankcije mogu ponovno biti uvedene u narednoj deceniji ukoliko Iran prekrši historijski sporazum.

Petnaestočlano tijelo jednoglasno je odobrilo rezoluciju čiji je tekst bio predmet razgovora između Irana i svjetskih velesina u Beču prošle sedmice.

S druge strane, komandant Islamske revolucionarne garde, Mohammad Ali Jafari, izjavio je da je rezolucija neprihvatljiva.

“Određeni dijelovi nacrta rezolucije jasno prelaze crvene linije, posebno u oblasti iranskih vojnih kapaciteta. Nikada je nećemo prihvatiti”, naglasio je Jafari.

Ranije je  američka administracija uputila nuklearni sporazum s Iranom u Kongres, čime počinje 60-dnevni rok za donošenje odluke u kojem će intenzivno lobirati i zagovornici i protivnici sporazuma, javlja Hina.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je da je, u skladu sa zakonom, nuklearni sporazum postignut u prošli utorak između Irana i šest svjetskih sila poslan Kongresu na razmatranje.

“To znači da revizijsko razdoblje od 60 dana počinje u ponedjeljak, 20. juna”, rekao je Kirby u pisanoj izjavi.

Revizijski period završava 17. septembra.

Glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a

Republikanci se oštro protive postignutom sporazumu – kako u Senatu, tako i u Predstavničkom domu, piše Anadolija.

Predsjednik Barack Obama, čiji mandat će ostati obilježen ovim uspjehom u vanjskoj politici, izjavio je da će staviti veto ako Kongres odbije usvojiti sporazum.

Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja potpisan je između Irana, Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke nakon gotovo dvije godine pregovaranja.

Bez utjecaja na zasebne sankcije

Pregovorima, kao i sporazumu, oštro se protivio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je rekao da će ukidanje sankcija omogućiti Iranu da finansira terorističke organizacije u regionu.

Sankcije su uvedene prije devet godina i pogađaju iranski finansijski sektor, kojem su zamrznuta sredstva u bankama i finansijskim institucijama, te iranske dužnosnike, kojima je zabranjen ulazak u inozemstvo.

Glasanje u UN-u nema utjecaja na zasebne sankcije koje su Iranu nametnule Evropska unija, SAD i druge zemlje.

Izvor: Agencije