Izrael oslobodio palestinskog zatvorenika

Izrael je oslobodio palestinskog zatvorenika Khadera Adnana, koji je štrajkovao glađu 55 dana u izraelskom zatvoru.

Adnan, koji je počeo štrajk glađu 6. aprila, ranije ovog mjeseca je smješten u medicinski odjel izraelskog zatvora Ramla, kako bi bio pod posebnim liječničkim nadzorom.

On je proveo godinu u “administrativnom pritvoru”, što je praksa koju Izrael prakticira za zatvaranje Palestinaca bez optužnica ili suđenja, nakon što su ga vojnici prošlog jula odveli iz njegovog doma u Arrabehu, na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Njegov advokat Jawad Boulos je kazao u nedjelju Al Jazeeri da je Adnan oslobođen te da je Izrael također obećao da ga neće više pritvarati na osnovu pravilnika o administrativnom pritvoru, prema kojem Palestinci mogu biti zatvarani na periode od po šest mjeseci, koji se mogu obnavljati neograničeno dugo.

To je bio deseti put da je zatvoren 37-godišnji pekar, otac šestero djece. Adnan je proveo ukupno šest godina u zatvoru.

On je prethodno bio na dužem štrajku glađu i odbijao je hranu 66 dana tokom 2013. godine.

Upozorenja aktivista

Novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab javio je sa Zapadne obale da Izrael “nije imao izbora” osim da oslobodi Adnana nakon upozorenja grupa za zaštitu ljudskih prava, uključujući Crveni križ, da je on na ivici smrti.

Adnan je dobro poznata figura u palestinskoj zajednici, te vodeća osoba u političkoj stranci Islamski džihad, ali je negirao da je ikada bio umiješan u nasilje.

Ranije ovog mjeseca je Adnanova supruga Randa kazala za Al Jazeeru: “Trenutno smo veoma zabrinuti za njegovo zdravlje. Pogoršava se. Znamo da bi mogao umrijeti ako se nešto brzo ne uradi”.

Kako se njegovo zdravlje pogoršavalo, Adnan je odbijao da se podvrgne medicinskim testiranjima ili da uzme vitamine, saopćilo je Društvo palestinskih zatvorenika.

“Rečeno nam je da ne može stajati bez tuđe pomoći i da ne može hodati, te da je privezan za bolnički krevet”, kazala je Randa. “Čuvari ga nadziru u svakom trenutku”.

Njegovoj porodici je uskraćeno pravo da ga posjete “zbog sigurnosnih razloga”.

Procjenjuje se da je trenutno 426 Palestinaca zatvoreno u izraelskim zatvorima kao administrativni pritvorenici, navodi Mreža za podršku zatvorenika Addameer iz Ramallaha.

Izvor: Al Jazeera