Dogovoren mirovni sporazum za Libiju

Libijski politički lideri postigli su dogovor o novoj verziji mirovnog sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih naroda (UN), vršeći pritisak na Vladu u Tripoliju da ga i ona potpiše i omogući stvaranje libijske vlade nacionalnog jedinstva u nadi da će tako okončati višemjesečno dvovlašće u zemlji.

“Ovo je korak, ali to je doista važan korak na putu ka miru”, rekao je izaslanik UN-Bernardino Leon poslije dogovora, postignutog u marokanskom ljetovalištu Skheirat.

Sporazum su podržali i parafirali pripadnici libijskog međunarodno priznatog parlamenta sa sjedištem u istočnom lučkom gradu Tobruk, lokalni i regionalni lideri i grupe civilnog društva, prenijela je agencija AFP.

Nacrtom sporazuma predviđeno je prijelazno razdoblje za uspostavu demokratske vlasti u zemlji.

Međutim, čeka se odgovor vlade u Tripoliju, odnosno Općeg generalnog kongresa, čiji su predstavnici sudjelovali u ranijim fazama pregovora, ali su odbili sudjelovanje u posljednjim razgovorima u Skheiratu.

“Vrata su otvorena za sve, dakle i one koji nisu bili ovdje. Ne postoji tekst koji u potpunosti zadovoljava sve strane i da odgovara na sve zahtjeve. Uvjeren sam da će u tjednima koji slijede biti donesena odluka koja će obuhvatiti sve strane i probleme”, poručio je Leon.

Dva parlamenta

Pregovarači se planiraju ponovno sastanu poslije ramazana kako bi radili na formiranju nove zajedničke vlade i finaliziranju sporazuma o podjeli vlasti sa ili bez Tripolija koji se “dvoumi”, dodaje AP.

Jedan parlament se sastaje u Tripoliju, dok novoizabrani sastav parlamenta zasjeda na istoku zemlje u Tobruku.

Al Jazeerin reporter je Menem El Amrani, koji je pratio pregovore, opisao je sporazum kao “važan korak naprijed, ali ne i konačan dogovor”.

Javlja i kako postoji nada da bi se izaslanstvo Općeg nacionalnog kongresa moglo vratiti u Skheirat na konzultacije o krajnjem izgledu nacrta sporazuma nakon muslimanskog blagdana Bajrama.

“UN je posredovao u pregovorima suparničkih skupina kako bih privolio da, u prijelaznom razdoblju od jedne godine, počnu rješavati ključna pitanja, uključujući razoružanje, kontroli zračnih luka u zemlji i pisanje Ustava”, javlja El Amrani.

U zajedničkom priopćenju, 11 zemalja koje su bile uključene u pregovore i Europska unija čestitali su izaslanicima za koje navode kako su “pokazali svoju odgovornost, liderstvo i hrabrost u ključnom trenutku za parafiranje nacrta sporazuma”.

“Pozivamo sve one koji donose odluke da se ujedine i podrže sporazum u interesu svoje zemlje i naroda te libijske zajedničke budućnosti”, poručili su.

Podjele koje potresaju Libiju potiču ne samo od političkih struja, već i od podjela među plemenima i regijama još od svrgavanja i ubojstva dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija.

Izvor: Al Jazeera i agencije