Obama: Neću prihvatiti loš sporazum s Iranom

Ključno područje neslaganja je pristup inspektora iranskim nuklearnim postrojenjima (AP)

Američki predsjednik Barack Obama je naveo kako su iranski pregovarači govorili o odustajanju od okvirnog sporazuma o nuklearnom programu i time dovodili u opasnost višemjesečne pregovore.

“Bilo je mnogo riječi na strani iranskih pregovarača o tome mogu li se pridržavati dogovora iz Lausanne”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, govoreći o okvirnom sporazumu postignutom u Švicarskoj u aprilu.

Obama je rekao da bi veliko popuštanje Iranu predstavljalo problem i da ne bi pristao na loš sporazum.

Iran i šest svjetskih sila produžili su rok za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Teherana do 7. jula, koji bi istekao u utorak u ponoć.

Provjera postrojenja sporno područje

Ključno područje neslaganja između Irana i šest svjetskih sila je pristup inspektora iranskim nuklearnim postrojenjima kako bi se uvjerili da nema mogućnosti za izgradnju nuklearnog oružja.

“Ako je osnovni uslov inspekcija, a režim provjere ne bude odgovarajući, u tom slučaju ne može doći do postizanja sporazuma, to je vrlo jasno istaknuto Iranskoj vladi”, rekao je Barack Obama.

Konačnim sporazumom koji bi se trebao realizirati u idućih nekoliko dana trebao bi se zagarantirati mirotvoran iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje pogubno utječu na privredu zemlje.

Izvor: Agencije