Aden: Mladi hrane ranjenike uprkos granatama

Grupa mladih u Adenu pokrenula je humanitarnu kampanju prikupljanja hrane za ranjenike u tri bolnice. Medicinski izvori kažu da to olakšava teret bolnicama koje nisu u mogućnosti nabavljati hranu.

Mladi prkose granatama i ne obraćaju pažnju na ratno stanje oko sebe.

Oni ne čekaju stranu pomoć, niti pretjerano vjeruju u obećanja međunarodnih humanitarnih organizacija.

Potaknuti isključivo filantropskim  motivima, odlučili su sami djelovati i pomoći sugrađanima u zemlji u kojoj je svakim danom sve više onih koji zaspu gladni. Kampanja nosi naziv “Solidarnost”.

Pod granatama i mecima

“Kampanju vodi grupa djevojaka i mladića. Ovdje pripremamo obroke, a potom ih odvozimo u bolnice. U početku smo opskrbljivali samo bolnicu ‘21. maj’, a danas i druge dvije bolnice”, kazala je koordinatorica projekta, Ahlam Salem Abdullah.

Priprema hrane za njih je tek početak posla. Nakon toga je treba dostaviti u bolnice, uprkos granatiranju i nasumičnoj paljbi pokreta Husi.

Osim hrane koju oni pripremaju, i nekoliko drugih stanovnika Adena svakodnevno donira hranu za bolnice.

Učesnici kampanje prvo obilaze njihove kuće i uzimaju hranu, koju potom nose u bolnicu.

Medicinski izvori kažu da, uprkos njenim ograničenim mogućnostima, kampanja olakšava teret bolnicama, koje, osim nedostatka medicinske opreme i lijekova, nemaju ni dovoljno osoblja.

I dok međunarodne humanitarne organizacije bespomoćno posmatraju katastrofalnu humanitarnu situaciju u Jemenu, ovi ljudi su našli način da barem kratkotrajno vrate osmijeh na lica sugrađana.

Izvor: Al Jazeera