Istraga o njemačkom špijuniranju Belgije

U Belgiji su već otvorene dvije istrage na osnovu tvrdnji za špijuniranje (EPA)

Belgijsko tužilaštvo započelo je istragu navoda o masovnom prikupljanju podataka koje je činila Njemačka, zemlja za koju se tvrdi da je pomogla špijuniranje svojih evropskih saradnika za račun obavještajnih službi Sjedinjenih Američkih Država.

“Cilj istrage je da se utvrdi tačna priroda čina koji bi mogao biti počinjen i procesuiran”, rekao je predstavnik belgijskog tužilaštva Jean-Pascal Thoreau, prenosi AFP.

Prema belgijskoj štampi, istraga je otvorena u petak.

Istraga je uslijedila nakon izvještaja da je njemačka špijunska agencija BND pomogla Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji SAD prikupljanje podataka u Evropi, uključujući špijuniranje francuske vlade, Evropske komisije i Airbus grupe.

Otvorene istrage

Dvije druge istrage već su otvorene u Belgiji na osnovu tvrdnji za špijuniranje i povele su ih belgijski telekom i obavještajna služba, prenosi Tanjug.

Predstavnik telekoma Alexander de Croo rekao je u petak da, ukoliko se izvještaji o masovnom prisluškivanju koje je počinila njemačka tajna služba pokažu tačnim, onda će Njemačka morati da da objašnjenje, navodi AFP.

Tvrdnje, i pitanja koliko je kancelarija Angele Merkel znala o zajedničkom špijuniranju, zaokupljaju sedmicama njemačku politiku i medije i predmet su dvije parlamentarne istrage.

Merkel je rekla da će svjedočiti na odboru ukoliko je pozovu, a neke evropske vlade su povukle određene poteze kako bi bliže pogledale tvrdnje o špijuniranju.

Izvor: Agencije