Grčka poslala novu ponudu kreditorima

Grčka je poslala novu ponudu kreditorima, u kojima predlaže dvogodišnji sporazum sa Evropskim fondom za finansijsku stabilnost kako bi pokrili sve svoje dugove i dubioze u tom periodu, a istovremeno traži i restrukturiranje duga.  

„Ova ponuda je poslana europskim kreditorima i njihov se odgovor očekuje“, izvještava Ivana Brkić Tomljenović iz Atine.

U Briselu je, nakon ponude Atine, sazvana vanredna telefonska sjednica eurogrupe.

“Eurogrupa je završila telefonsku sjednicu, ali će se ona nastaviti sutra ujutro kada će biti više informacija. Finski ministar je na svom Twitter nalogu napisao da produženje programa nije moguće, a da novi novac Europskog stabilizacijskog mehanizma mora ići kroz uobičajene procedure“, javlja iz Brisela Katarina Drlja. 

Iz najčvršće članice eurozone – Njemačke, poručuju da neće uzeti u obzir nikakav novi prijedlog dok ne vide ishod rezultata referenduma koji je zakazan za nedjelju. 

„Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao: ‘Naša odluka da provedemo referendum nije kraj, već nastavak pregovora za bolje uvjete za grčki narod’.  Dakle, on poručuje da je i dalje otvoren za pregovore sa europskim kreditorima. Grčka vlada, kaže, traži dogovor da ostane u eurozoni, čak i ako grčki narod u nedjelju na referendumu kaže ‘ne’ mjerama štednje. Tsipras misli da to nije kraj, da Grčka ne bi trebala izaći iz eurozone“, javlja reporterka Al Jazeere.

Dodaje da se na trgu Sintagma u Atini danas okupilo 20.000 ljudi, prema procjenama policije. 

“Poručuju vlastima da trebaju prihvatiti mjere štednje iz Brisela. Poručuju da žele ostatiti u eurozoni, nose zastave Grčke i EU.”

Ranije danas grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je da ova zemlja u utorak neće uplatiti 1,6 milijardi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ali se nada da će u posljednjem trenutku postići dogovor s kreditorima.

“Najvažnija stvar trenutno jeste da grčkim građanima osiguramo da pravedno i sigurno izraze svoje mišljenje na referendumu. To je njihovo pravo koje im je Eurogrupa pokušala oduzeti zatvaranjem banaka. Mi ćemo osigurati to pravo, budući da je to mandat grčke države. To je naš cilj: da omogućimo Grcima da izraze svoje mišljenje o prijedlogu kreditora, te da naredni dan, u ponedjeljak, odmah počnemo raditi na održivom rješenju za grčku ekonomiju i grčki narod”, rekao je Varoufakis.

Rok za uplatu duga MMF-u ističe u ponoć.

Namjera tužbe Sudu pravde

Varoufakis je prethodno izjavio kako će Grčka iskoristiti sva moguća pravna sredstva da izbjegne izbacivanje iz eurozone, ukoliko ne bude postignut kompromis s europskim institucijama.

“Grčka vlada će iskoristiti sva pravna sredstva koja su joj na raspolaganju”, rekao je Varoufakis za britanske medije.

Najavio je i kako će Atena svakako razmotriti eventualno obraćanje Evropskom sudu pravde.

“Evropski sporazumi ne predviđaju izlazak iz eurozone i mi to ne prihvatamo. O našem pripadanju zoni eura nema pregovora”, rekao je Varoufakis.

Ponuda Grčkoj, objavljena u nedjelju, uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije – Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF – ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji ističe danas, produži do kraja novembra ove godine, a tokom toga razdoblja Atina bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, koji dolazi na naplatu, također, danas.

Kreditori od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.

Tsipras najavio ostavku

Premijer Alexis Tsipras u međuvremenu je razgovarao telefonom s predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i šefom Evropske centralne banke Mariom Draghijem, potvrdio je vladin dužnosnik u Atini.

Kontakti su ostvareni u pokušaju pronalaska kompromisnog rješenja za isplatu pomoći Grčkoj u zamjenu za provedbu reformi.

Tsipras je ranije najavio kako će podnijeti ostavku ako Grci na referendumu prihvate sporazum s kreditorima te još jednom pozvao građane da odbace takav prijedlog.

Izjavio je kako bi uvjerljivo izjašnjavanje protiv mjera štednje pomoglo Grčkoj da pregovara o povoljnijem rješenju krize.

On je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako neće ostati na funkciji da bi provodio dodatne budžetske rezove.

“Tražim od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom”, rekao je Tsipras.

Ne vjeruje da kreditori žele da Grčka izađe iz eurozone, jer bi troškovi, prema njegovim riječima, bili ogromni.

“Ako grčki narod želi nastaviti mjere štednje u vječnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to provoditi”, rekao je.

Prethodno je Tsipras na Twitteru objavio kako Grčka želi ostati u EU-u.

“Mi nismo ‘gosti’ u Evropi. Grčka je u srcu Evrope. Insistirat ćemo na pregovorima. Dok smo blizu rješenju za fiskalna pitanja, u drugim pitanjima se razilazimo. Tražimo održivo rješenje.”

Obama: Nema posljedica po SAD

Aktuelna kriza u Grčkoj predstavlja veliku brigu za Evropu, ali ne bi trebalo da izazove pretjerane reakcije u SAD-u, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

“Ovo nije nešto za šta vjerujemo da će imati velike posljedice po američki finansijski sistem”, rekao je i istakao da američki zvaničnici već prate situaciju.

Obama je dodao da je očigledno da je ova situacija izuzetno bolna za grčki narod i da može imati značajne posljedice po stope privrednog rasta u Evropi.

Izvor: Al Jazeera i agencije