Mediji: Spriječen napad ISIL-a u Londonu

U Velikoj Britaniji je i dalje na snazi drugi najviši stepen opasnosti od terorizma, što znači da se teroristički napad smatra vjerovatnim (Reuters)

Britanska policija spriječila je u subotu teroristički napad oružane grupe Islamska država Irak i Levant tokom vojne parade povodom Dana oružanih snaga u Londonu, nakon što je od novinara koji je radio inkognito dobila podatke plana, piše britanska štampa.

List Sun navodi kako je jedan od vođa ogranka ISIL-a dao zadatak novinaru tog lista, koji se lažno predstavio kao terorista, da izvrši napad tokom vojne parade.

Britanski premijer David Cameron rekao je novinarima da će mjere sigurnosti biti pojačane tokom javnih skupova, prenosi AP.

Najviši stepen opasnosti

Šef policijske antiterorističke službe Mark Rowley rekao je da su mjere sigurnosti pojačane “u svjetlu posljednjih događaja”, a ne kao odgovor na neku određenu prijetnju.

U Velikoj Britaniji je i dalje na snazi drugi najviši stepen opasnosti od terorizma, što znači da se teroristički napad smatra veoma vjerovatnim.

Obavještenje o planu terorista tokom Dana oružanih snaga uslijedilo je dan pošto je u napadu u Tunisu ubijeno 39 ljudi, od kojih su najmanje osmero Britanci.

Izvor: Agencije