Pakistan: Više od 1.000 mrtvih zbog vrućina

Nakon nekoliko dana ekstremnih vrućina, temperatura na jugu Pakistana pada. Do sada je više od 1.000 ljudi umrlo od toplinskog udara, najviše u gradu Karachiju.

Stanovnici ovog grada, nakon više dana ekstremnih vrućina, mogu odahnuti. U zraku se osjeća olakšanje, temperatura pada, a građani se raduju osvježenju.

“U poređenju s prethodnim danima, kada sam teško disao, sada je mnogo bolje. Temperatura je niža, vjetar puše i oblačno je. Nadam se da će pasti kiša”, kaže jedan stanovnik Karachija.

Kritike vlasti

Bila je ovo teška sedmica, mnogi su se osjećali loše i bolnice su prepune pacijenata. Neki nisu preživjeli. Pakistanske vlasti se brane od optužbi da nisu reagirale kako treba i da su mogle spriječiti ovu tragediju.

“Angažirali smo pakistansku vojsku i policiju. Raspoređeni su na 29 lokacija širom države. Dobili su zadatak da raznose blizu 77 tona vode građanima”, navodi general-major Asghaz Nawaz, čelnik iz Državne uprave za katastrofe.

Dehidracija je uzrok smrti mnogih. Restrikcije struje su, također, pogoršale situaciju, jer i oni koji su ostajali u zatvorenom nisu se uspijevali rashladiti.

Temperatura je pala, ali kritika prema Vladi je vrtoglavo porasla. Mnogi Pakistanci misle da je medicinska pomoć u ovoj situaciji morala biti bolje organizirana.

Izvor: Al Jazeera i agencije