Četiri miliona raseljenih osoba u Iraku

UNHCR potvrdio da osam miliona Iračana ima potrebu za humanitarnu pomoć (AP)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Guterres potvrdio je kako je broj raseljenih osoba u Iraku dosegao cifru od četiri miliona zbog borbe protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja širom zemlje još traje.

Iz UNHCR-a je, također, saopćeno da osam miliona Iračana ima potrebu za humanitarnu pomoć, uključujući četiri miliona raseljenih.

Asghar al-Mosawi, zamjenik ministra za migracije i raseljavanje izjavio je da njegovo ministarstvo, “pored drugih međunarodnih i domaćih organizacija za pomoć, raseljenim osobama pruža pomoć u hrani”.

Od juna prošle godine, kada je ISIL uspostavio kontrolu nad Mosulom odakle pokušava širiti teritoriju svog djelovanja na druge dijelove zemlje, Irak je ostao u sigurnosnom vakuumu, zbog čega su se ljudi nastavili seliti iz jednih krajeva zemlje u druge.

Četiri puta povećan broj izbjeglica

“Svijet je zakoračio u novo doba u kojem su brojne krize povećale broj izbjeglica na dosad nezabilježen nivo, a međunarodna zajednica ne uspijeva staviti stanje pod kontrolu”, upozorio je ranije komesar Guterres.

Prema podacima UNHCR-a, prošle je godine postavljen novi rekord kada je prebrojano 59,5 miliona izbjeglih ili prognanih osoba u svijetu. Najveće grupe čine Sirijci, Afganistanci i Somalci.

To znači da je jedan stanovnik zemlje na svakih 122 izbjegao u drugu zemlju, potražio utočište u drugom dijelu vlastite zemlje ili tražio azil.

Samo prošle godine broj izbjeglica povećao se za 13,9 miliona zbog bježanja od ratova i progona. Taj broj četiri je puta veći nego 2010, navodi UNHCR.

U posljednjih nekoliko godina izbilo je 15 novih sukoba ili su stari ponovno eskalirali. Među njima su ratovi i sukobi u Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Mijanmaru, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

Izvor: Agencije