SAD poslao oružje iračkoj Vladi za rat protiv ISIL-a

Iraku je isporučeno 2.000 komada protuoklopnog oružja AT-4 (AFP)

Sjedinjene Američke Države isporučile su Iraku 2.000 komada protuoklopnog oružja AT-4, od čega je polovica poslana izravno vladi u Bagdadu, dok će ostatak zadržati vojna koalicija predvođena SAD-om za obuku Iračana i za buduće snage, potvrdio je američki obrambeni dužnosnik Reutersu.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da se isporuka dogodila u proteklih nekoliko dana. Druge detalje nije otkrio.

Pentagon je rekao da će isporuka oružja pomoći Iraku u obrani protiv nadolazećih bombaša samoubojica koji se kreću u vozilima prepunim eksploziva.

Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) koristili su upravo tu vrstu napada prošlog mjeseca kada su preuzeli Ramadi od iračkih snaga.

Međusobne optužbe Iraka i SAD

Padanje Ramadija, glavnog grada provincije Anbar, u ruke ISIL-a za vladu u Bagdadu bila je najznačajnija prepreka u godini, a pokazalo je i ograničenja iračke vojske i američkih zračnih udara protiv te skupine.

U međuvremenu su iračke snage pokrenule protunapad kako bi ponovno zauzele dijelove provincije Anbar, a prvi grad koji su napali bio je upravo Ramadi.

Grad je pao polovicom svibnja nakon čega su se Irak i Sjedinjene Američke Države međusobno optuživali tko je kriv za gubitak kontrole nad provincijskom prijestolnicom, koja je bila jedna od rijetkih gradova koje su i dalje kontrolirale državne snage u većinski sunitskom Anbaru.

Veliki broj stanovnika Ramadija je pobjegao iz grada, što je dovelo do humanitarne krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije