Borbe za Siriju se vode i na internetu

Više osoba je poginulo, a desetine su ranjene u zračnim napadima Assadovih snaga na područje grada Halepa. Napadi buradima sa eksplozivom izvršeni su i na grad Dera na jugu Sirije.

Zračni napadi, u kojima su žrtve najčešće civili, dolaze nakon što su opozicione snage ostvarile znatan napredak u borbama sa vojskom Bashara al-Assada.

Rat u Siriji vodi se i na internetu. Hakerski sukob između vlasti i snaga opozicije ima opipljive posljedice i na terenu.

Noćna mora svake televizijske kuće je hakerski napad epskih razmjera. U napadu hakera je 12 kanala ostalo bez signala.

Odgovor na pitanje kako su hakeri srušili francusku TV-stanicu možda treba da se potraži na razorenim ulicama Sirije.

Paralelno sa revolucijom na ulicama Sirije, počeo je i drugi sukob, hakerski. Aktivista Rami Jarrar bio je jedna od prvih njegovih žrtava.

“Nakon hapšenja, tri dana sam proveo u pritvoru, gdje su me mučili. Drugog dana odveden sam na ispitivanje. Prvo što su od mene tražili jeste moj Facebook nalog”, kazao je Jarrar.

Digitalni mediji i internet postali su oružje, a Assadovom režimu nisu se suprotstavili samo Sirijci.

Hakeri koji se kriju iza imena Anonymous napali su stranice sirijske vlade. Demonstracije su se proširile, a nasilje je raslo. Odjednom, tragično spor internet u Siriji naglo je poboljšan.

Hakerske jedinice

Sigurosne agencije okrenule su situaciju u svoju korist. Predsjednik Bashar al-Assad otkrio je tajno oružje, sopstvene hakere.

Novinari Al Jazeere uspjeli su da upoznaju sirijskog hakera kojeg je Assadova Elektronička vojska pokušala da regrutira. Rekao je da su izuzetno dobro opremljeni.

“Htjeli su da za njih prikupljam podatke o softveru. Rekao sam da ću razmisliti. Kazali su mi da imaju tehnologiju kojom mogu pratiti 8.000 IP adresa u sekundi”, kazao je on.

Eksperti za sigurnost na internetu otkrili su da su režimski hakeri imali pristup 31.000 konverzacija na Skypeu. Mnoge od njih bile su u vezi sa bitkom iz 2013, kad su snage opozicije izgubile pristup ključnim putevima snabdijevanja.

Možda nikad nećemo saznati ko je izveo napad na francusku TV-stanicu TV5, ali jasno je da se širom svijeta svakodnevno izvode hiljade hakerskih napada.

Ipak, na rat u Siriji može da se gleda kao na matricu prema kojoj će se voditi sukobi budućnosti. Hakerski ratovi vodit će se istovremeno sa onima na bojnom polju.

Izvor: Al Jazeera