Tsipras: Grčka će ostati u eurozoni

Od grčkih vlasti eurogrupa traži nove 'vjerodostojne' prijedloge (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je u petak da će se riješiti grčka kriza i da će se zemlja vratiti na put rasta te ostati u eurozoni.

“Postići će se rješenje koje će biti utemeljeno na evropskim pravilima i demokratiji što će omogućiti Grčkoj da se vrati na put rasta unutar eurozone”, rekao je Tsipras u saopćenju.

Tsipras je također pozdravio planirani vanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada devetnaest zemalja eurozone koji će se održati u ponedjeljak navečer u Briselu.

Scenarij straha

Samit je pozitivan razvoj događaja na putu prema dogovoru, kaže se u saopćenju igrčke vlade.

Pokazat će se da su u krivu svi oni koji smatraju da će doći do krize i scenarija straha, stoji u saopćenju iz kabineta premijera.

Vanredni susret na vrhu predsjednika država i vlada devetnaest zemalja eurozone posvećen Grčkoj održat će se u ponedjeljak navečer u Briselu, saopćio je u četvrtak navečer predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Odlučio sam sazvati samit eurozone u ponedjeljak 22. juna u 19.00 sati. Vrijeme je da o stanju u Grčkoj razgovaramo na najvišoj političkoj razini”, rekao je Tusk u saopćenju, prenosi agencija Hina.

Dodao je da je tu odluku donio “u svjetlu rezultata sastanka eurogrupe” na kojoj su u četvrtak u Luksemburgu učestvovali ministri finansija eurozone i grčki vjerovnici.

‘Razumna nagodba’

Taj se sastanak završio bez dogovora i bez ikakve odluke, čime se zemlja još više približila nemogućnosti plaćanja krajem mjeseca, rekli su evropski čelnici u četvrtak predvečer.

Na konferenciji za medije nakon završetka sastanka, evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici, pozvao je grčke vlasti da pristanu na “razumnu nagodbu” kako bi spriječile “katastrofalnu sudbinu” a predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem poželio je da Atina napokon iznese nove “vjerodostojne” prijedloge.

“Moramo što prije obnoviti dijalog s odraslima u dvorani”, istaknula je pak direktorica MMF-a Christine Lagarde.

“Ako Grčka ne plati do 30. juna, naći će se u nemogućnosti plaćanja naspram MMF-a”, upozorila je.

Izvor: Agencije