Evropska unija produžuje sankcije Rusiji

U julu 2014, Evropska unija je uvela sankcije Rusiji na rok od godinu dana (EPA)

Odbor stalnih predstavnika zemalja članica Evropske unije (COREPER) postigao je saglasnost o produženju sankcija protiv Rusije do kraja januara sljedeće godine, saznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.

Istovremeno, Kremlj je saopćio da potezi NATO-a uznemiravaju Rusiju.

Odluka Evropske unije o sankcijama Rusiji trebala bi biti i službeno potvrđena na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica sljedeće sedmice u Luksemburgu, prenosi Hina

Unija je u julu prošle godine uvela sankcije Rusiji uperene protiv energetskog, odbrambenog i finansijskog sektora na rok od godinu dana.

Bio je to odgovor na aneksiju Krima i rusku podršku proruskim separatistima u Ukrajini.

Sada su te sankcije produžene za još šest mjeseci tokom kojih će EU moći procijeniti koliko Rusija poštuje sporazum iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini.

Provedba sporazuma

Čelnici EU-a su se na samitu u martu dogovorili da će zadržati sankcije dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden.

Sporazum iz Minska, između ostalog, predviđa da ukrajinske vlasti uspostave kontrolu na granici Rusije s Ukrajinom i u dijelu u kojem živi ruska većina, čime bi proruski separatisti bili odsječeni od Moskve.

U međuvremenu, iz Kremlja je saopćeno kako koraci koje Sjevernoatlantski savez (NATO) poduzima kako bi promijenio strateški balans moći u istočnoj Evropi uznemirava Rusiju, prenosi Anadolija.

“NATO se približava ruskoj granici i djeluje kako bi promijenio strateški balans moći, što Rusiju uznemirava”, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Dodao je da su takvi napori prisilili Rusiju da preduzme više mjera predostrožnosti kako bi zaštitila svoje interese i sigurnost.

Također je ponovio današnju Putinovu izjavu da “Rusija ne prilazi granici niti jedne zemlje”.

Peskov je na kraju istako da je Rusija težila sarađivati na temeljima “konstruktivnih i zajedničkih interesa”

Saopćenje iz Kremlja uslijedilo je dan nakon što su visoki američki zvaničnici izjavili da američka vojska razmišlja o raspoređivanju trupa i teške artiljerije kako bi zaustavila “rusku agresiju” u istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije