Mediji: Obama pozvao Netanyahua u Washington

Sa izraelske tačke gledišta Netanyahuova posjeta je također mogućnost da se poprave problematični odnosi između dvojice lidera (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington narednog mjeseca, prenosi danas najtiražniji izraelski list Yedioth Ahronoth.

Izvori u State Departmentu navode kako je datum moguće posjete 15. ili 16.juli, javljaju agencije.

Obama je prethodno najavio kako će sastanka sa Netanyahuom u Bijeloj kući, nakon njegovog ponovnog izbora za izraelskog premijera, biti samo poslije potpisivanja konačnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Izraelski zvaničnici zato vjeruju kako su Amerikanci uvjereni kako će uspjeti u tome u narednim sedmicama, uprkos odlaganjima i teškoćama koje se navodno svakodnevno javljaju tokom pregovora.

Ako Netanyahuove posjete zaista bude, onda će se to desiti prije nego što Kongres odobri sporazum između Irana i velikih sila.

Vjeruje se da je Obama zainteresiran za ovu posjetu, za njen uspjeh i posebno zajedničke izjave pred kamerama, kada bude završena, navode izraelski mediji.

Problematični odnosi

Negativan stav Netanyahua u odnosu na sporazum, mogao bi otežati odobrenje u Kongresu.

Sa izraelske tačke gledišta Netanyahuova posjeta je također mogućnost da se poprave problematični odnosi između dvojice lidera, koji su izazvali direktnu i indirektnu štetu, uključujući i štetu moći zastrašivanja Izraela, stvaranjem utiska da on više ne koordinira s Washingtonom centralna politička pitanja.

Posjeta je također mogućnost da se s Amerikancima koordinira predstojeći politički razvoj u regiji, kako Izrael ne bi ponovo bio iznenađen političkim inicijativama i napadima u međunarodnim forumima.

Netanyahu će navodno tražiti da Izrael proširi kvalitativnu vojnu prednost u odnosu na druge zemlje u regiji.

Izvor: Agencije