Počeli pregovori o okončanju krize u Jemenu

U Ženevi su počeli pregovori o okončanju nasilja u Jemenu, koje su organizirali Ujedinjeni narodi. Ali delegacija pokreta Husi nije  prisustvovala, jer njen avion nije dobio dozvolu da poleti iz Džibutija.

U Ženevi su se okupili predstavnici  Jemenu susjednih zemalja i međunarodne zajednice. Ipak, jedinstvenog stava o tome kako okončati krizu – još nema.

Generalni sekretar UN-a nadao se da će susresti sve frakcije koje učestvuju u ratu u Jemenu. Ali to se nije desilo.

Predstavnici pokreta Husi i saveznici svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saleha ostali su u Džibutiju.

Propustili su prvi dan pregovora, jer im vlada u Kairu nije dala dozvolu za prolazak kroz egipatski zračni prostor na putu ka Švicarskoj.

Za Ban Ki-Moona, ovaj skup ključna je prilika da izvuče Jemen iz krize prije nego što se ona pogorša.

“Danas je opstanak samog Jemena neizvjestan. Dok se strane prepiru, Jemen gori. Sve strane imaju odgovornost da okončaju borbe i počnu istinski proces koji vodi do mira i pomirenja”, poručio je Ban.

Zatraženo primirje

Zatražio je dvosedmični prekid vatre kako bi najugroženijima bila isporučena pomoć.

Predsjednik delegacije jemenske vlade, ministar vanjskih poslova Riyadh Yassin, okrivio je pokret Husi za to što se nasilje ne okončava.

“Neće biti prekida vatre niti primirja sve dok se borci pokreta Husi ne povuku iz svih područja i ne prekinu borbe na terenu, te ne oslobode sve taoce i zatvorenike”, kazao je Yassin.

Konkretni pregovori počet će tek kad delegacija Husija stigne u Ženevu. Ali čini se da ni pokret ni vlada za sada nisu spremni na ustupke.

U međuvremenu, širom Jemena, borbe se nastavljaju.

U gradu Taizu, snage odane predsjedniku Abd Rabbuhu Mansouru Hadiju saopćile su da su odbile napade Husija.

UN strahuje da će, ako pregovori ne uspiju, u Jemenu doći do općeg građanskog rata.

Izvor: Al Jazeera