Netanyahu: Štitit ćemo izraelske vojnike

Izrael je izašao s vlastitim izvješćem o prošlogodišnjem sukobu u Gazi. Za tu zemlju, prošlogodišnja ofenziva na okupirani teritorij Gaze, bila je zakonita.

Dokument je objavljen prije službenog izvješća istražnog vijeća Ujedinjenih naroda, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu UN-ovo izvješće nazvao je “potpunim gubljenjem vremena.”

Izrael je svojim izvješćem preduhitrio rezultate istrage koju bi trebali objaviti Ujedinjeni narodi.

Istraga UN-a

Napadi na Gazu prošle su godine trajali dva mjeseca. Između ostalih ciljeva, nisu bili pošteđena niti gusto naseljena područja. Ubijeno je 2.189 Palestinaca, uglavnom civila.

“Tko god želi znati istinu, neka pročita ovo izvješće. Neka također pročita izvješće generala. Tko god želi nastaviti s automatskim okrivljavanjem izreaelske države koje nije ni na čemu utemeljeno, neka gubi vrijeme čitajući izvješće komisije UN-a. Mi ćemo nastaviti štititi naše vojnike. A oni će nastaviti štititi nas”, rekao je Netanyahu.

S izraelske strane poginulo je 67 vojnika i šest civila. Istraga komisije Ujedinjenih naroda, je li bilo ratnih zločina s obje stane, Izraela odnosno Hamasa, trebala bi biti objavljena ovog mjeseca.

Ubistva dječaka

“Izreaelsko izvješće, koje se hoće očistiti okupacije i činjenja ratnih zločina u pojasu Gaze, pokušaj je da se kontrolira međunarodna javnost i preduhitri izvješće Međunarodnog vijeća za ljudska prava, što se tiče ratnih zločina u Gazi. To izvješće nema nikakvu vrijednost jer su izraelski ratni zločini očiti i počinjeni su u živom i izravnom prijenosu”, kaže Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Tako su ubijena i četiri dječaka na plaži. Ni u tom slučaju izraelske snage ne vide ništa sporno – za dječake tvrde da su ušli na dio plaže gdje se nalaze pripadnici Hamasa, za koje su navodno mislili da spremaju napad.

Za Izrael nije bilo nikakvoga prijestupa i sve je u skladu s “domaćim i međunarodnim pravom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije