Izraelsko vojno tužilaštvo: Djeca ubijena prema zakonu

Hafes je pozvao palestinske vlasti da dokumentaciju o izraelskim zločinima dostavi Međunarodnom krivičnom sudu
Hafes je pozvao palestinske vlasti da dokumentaciju o izraelskim zločinima dostavi Međunarodnom krivičnom sudu

 Izraelsko vojno tužilaštvo zatvorilo je slučaj koji je vođen zbog događaja od 17. jula prošle godine kada je na obali Gaze poginulo četvero djece dok su igrali fudbal, javlja Anadolija. 

Tužilaštvo u ovom slučaju nikoga nije osudilo jer nisu utvrdili da u ovom slučaju postoji “bilo kakav zločin”.

Kako navodi izraelska vojska, nakon krivičnog postupka koji je vođen u vezi sa smrću četvoro djece na obali Gaze, slučaj je zatvoren jer su “piloti postupili prema zakonu”.

Niko nije kažnjen

Iz tog razloga, navodi izraelska vojska, niko nije kažnjen.

Direktor Centra za zarobljenike i ljudska prava Fuad el-Hafes kazao je za AA da je “izraelska vojska otvaranjem slučaja ratnih zločina samo prevarila svijet”.

Hafes je pozvao palestinske vlasti da dokumentaciju o izraelskim zločinima dostavi Međunarodnom krivičnom sudu.

Izrael već nekoliko godina pod opsadom drži palestinski Pojas Gaze, a tokom 51-dnevnih prošlogodišnjih napada na toj teritoriji u potpunosti je devastirano 9.000 objekata i infrastrukturna mreža.

U periodu od 7. jula do 26. augusta prošle godine u izraelskim napadima u Gazi ubijeno je 2.157, a ranjeno više od 11.000 ljudi.

Ubijeno je više od 500 djece tokom izraelske ofanzive na Gazu prošle godine, a u periodu između 2008. i 2009. godine ubijeno ih je 350, podaci su UNICEF-a. 

Izvor: Agencije


Povezane

Policijske istrage nasilja koje nad Palestincima provode Izraelci na okupiranoj Zapadnoj obali rijetko rezultiraju podizanjem optužnica.Prema podacima vodeće grupe boraca za ljudska prava u Izraelu, Yesh Din, 85% svih slučajeva bude zatvoreno, jer policija ne provede valjanu istragu.  

Borci za ljudska prava osudili su Ujedinjene nacije zbog objavljenog izvještaja. Imtiaz Tyab donosi priču o jednoj od brojnih palestinskih porodica koje žive s posljedicama izraelske politike.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO