Kijev i Tbilisi neće dobiti bezvizni režim

Ukrajina i Gruzija trebaju uraditi više u oblasti borbe sa korupcijom i trgovinom ljudima (EPA)

Ukrajina i Gruzija neće dobiti bezvizni režim sa Evropskom unijom na samitu Istočno partnerstvo, koji će biti održan 21. i 22. maja u Rigi”, izjavila je danas u Briselu glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud.

Nakon što je Evropska komisija objavila svoj godišnji izvještaj o viznom režimu sa Ukrajinom i Gruzijom, Bertaud je rekla da je komisija upoznata o želji Ukrajine i Gruzije da dobiju bezvizni status, ali da je to veoma ambiciozno kada je riječ o rokovima.

Dodala je da je Evropska komisija spremna u narednom izvještaju krajem 2015. godine razmotriti to pitanje ako dođe do napretka.

U izvještaju Evropske komisije se navodi da su Ukrajina i Gruzija ostvarile značajan napredak ka bezviznom režimu sa Evropskom unijom, ali da moraju ispuniti još mnogo uslova.

Evropska komisija je dodala da Ukrajina i Gruzija trebaju uraditi više u oblasti borbe sa korupcijom i trgovinom ljudima, prenosi agencija “Sputnjik”.

Gruzija je pozvana da pojača borbu protiv trgovine narkoticima, dok Ukrajina mora poštovati zakone koji se tiču organiziranog kriminala i borbe sa diskriminacijom.

Moldavija je dobila bezvizni režim sa EU-om 2014. godine i ostaje jedina od šest zemalja “Istočnog partnerstva”, koja je dobila taj status.

Izvor: Agencije