Visoki tornjevi za bogataše

Nova kategorija supervisokih zgrada pojavila se na Manhattanu. Ono što ih čini zanimljivim jeste da su, uprkos natprosječnoj visini, ipak uže od ostalih.  

U New Yorku raste nova vrsta zgrada. Nevjerovatno visoki tornjevi za ekstremne bogataše. Najviši među njima nudi pogled na Central Park, cijeli Manhattan, a tokom vedrih dana na čitavu saveznu državu New Jersey. Jedan apartman košta 95 miliona dolara. 

Silvian Marcus je inženjer čiji potpis stoji iza gotovo svake visoke zgrade u Manhattanu. Današnji izazovi dosta su drugačiji od onih sa početka njegove karijere. Nekada je omjer širine i visine zgrade bio otprilike 1 prema 7. Današnje zgrade mnogo su više, ali i tanje.

“Baza zgrade, odnosno njenih širina, sada se množi sa 15, kako bi dobili visinu do koje možete graditi”, rekao je Marcus.

Promjena omjera stvara nove probleme. Robert Goodwin dizajnira novi tanki toranj za turskog investitora.

“Većina ljudi shvata da je struktura zgrade ključna za njenu statiku, da postoji težina koja se mora balansirati. Ali priroda visokih zgrada, čak i onih koje su dosta tanke, više se odnosi na način kako vjetar djeluje na tu zgradu. Tornjevi će se uvijek ljuljati zbog vjetra, ali ako je taj pokret veoma spor, niko ga ne osjeti”, navodi Goodwin.

Viši i tanji neboderi

Nekoliko tegova od po 600 tona na vrhu zgrade anulira većinu pokreta uzrokovanih vjetrom. Na pet dijelova duž nebodera ne postoje prozori, kako vjetar ne bi cirkulisao. Ali, uprkos svemu, stajati na vrhu nije najprijatniji osjećaj.

“Proveo sam na ovom mjestu skoro sat vremena i još se nisam navikao. Dlanovi mi se znoje, hvata me drhtavica. Ali stručnjaci tvrde da je ovo budućnost luksuznih nekretnina”, prenosi reporter Al Jazeere, Jacob Ward.

Neboderi su izmišljeni u Sjedinjenim Američkim Državama 1885. godine. A tridesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku su napravljene ikone poput Empire Statea i Chryslerove zgrade.

Novi viši i tanji neboderi predstavljaju novu eru američke arhitekture, koja je prije svega utemeljena na finansijskoj moći pojedinaca.

Viša zgrada znači veću moć. Upravo zbog toga nove nebodere mnogi doživljavaju kao sredstvo da se nekolicina bogatih još više izdigne u odnosu na ostatak prosječnih.
 

Izvor: Al Jazeera