Kongres nije odobrio prisluškivanje telefona

NSA prisluškivanje telefona pravda borbom protiv terorizma (AFP)

Američki savezni prizivni sud je ponovno raspirio kontroverzu oko programa Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) za prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca, zaključivši da program, koji je razotkrio Edward Snowden, nije odobrio Kongres.

Prizivni sud na Manhattanu odlučio je da je sudac niže instance pogriješio odbacivši tužbu Američkog saveza za građanske slobode (ACLU) kojom se osporavala ustavnost pojačanog nadzora na osnovu kršenja prava na privatnost.

U decembru 2013, sud na Manhattanu odbacio je tužbu ACLU-a, zaključivši da je program NSA-e bio “protuudarac” vlade u borbi protiv terorizma, prenosi Hina.

Neodobreni program

Prizivno vijeće zaključilo je, međutim, da Kongres nije odobrio taj program u skladu s odredbama Patriotskog zakona koje određuju kako istražitelji mogu prikupljati informacije u borbi protiv terorizma.

“Tako masovan razvoj vladinih baza nekada privatnih podataka bio bi nezapamćeno sužavanje privatnosti kakvu očekuju svi Amerikanci”, navodi sud.

“To možda zahtijeva nacionalna sigurnost zbog opasnosti suvremenog domaćeg i međunarodnog terorizma”, dodaje. “Ali očekivali bismo da tako velikoj odluci prethodi detaljna rasprava i da bude izražena nedvosmislenim rječnikom. Dokazi takve rasprave ne postoje.”

Američko ministarstvo pravosuđa nije komentiralo odluku, kao ni ACLU.

Izvor: Agencije