Sa 101 godinom preživio dva najgora potresa

Fulche Tamang, u svojih 101 godinu života, preživio je dva najgora zemljotresa u historiji Nepala.

Sedmicu nakon što je zastrašujući potres uništio himalajsku državu, Tamang, koji je bio blokiran sa članovima porodice u selu Nuwakot (centralni dio Nepala), helikopterom je prebačen u bolnicu.

Tamang je sjedio u svome domu kada je zemljotres udario.

„Iznenada se začula užasno glasna buka i sve je počelo padati“, kaže ovaj starac.

„Potom se moja kuća srušila. Zidovi oko mene su se srušili, pao je i plafon. Njegovi komadi pali su na moj grudni koš.“

Ovaj zemljotres je bio daleko gori od onoga iz 1934. godine, za Al Jazeeru je kazao ovaj 101-godišnji Nepalac dok leži na metalnom bolničkom krevetu u poljskoj bolnici grada Trishuli.

„Moja ruka i noga bile su zarobljene u ruševinama. Spasila me je snaha koja je došla i izvukla me“, govori Tamang koji je u ovoj katastrofi prošao samo sa lakšim povredama.

Ispunjen život

Za nekoga ko je najstariji preživjeli strašne nesreće koja je pogodila Nepal i spašeni iz ruševina sa najviše godina, Tamang djeluje čio i živahan.

Poput mnogih pacijenata poljske klinike za hitne slučajeve, koju vodi osoblje oštećene bolnice Trishuli koja se nalazi preko puta, uz pomoć međunarodnih volontera, on je nosio bijelu majicu na kojoj su oslikani kralj i kraljica Butana – poklon butanskog ljekarskog kampa gdje je dobio prvu pomoć.

Tamanga već nervira medijska pažnja koju je dobio otkako je došao u ovu bolnicu.

„Mislim da nije bitno da li sam sve to preživio ili ne. Imao sam ispunjen život“, naveo je.

Sedam osoba iz njegovog sela poginulo je u potresu od 25. aprila. Najbliža bolnica je udaljena 28 kilometara, pa su on i njegova porodica čekali u selu dok je došla pomoć.

„Proteklu sedmicu mi je bilo dobro. Snaha mi je donosila hranu i nisam bio gladan“, kaže, a zatim je svoju pažnju usmjerio na jelo koje mu je jedan rođak donio u kliniku.

Izvor: Al Jazeera