Austrija podnijela tužbu zbog špijuniranja

Socijaldemokrati su se prvi put zapitali o ulozi Angele Merkel (AFP)

Austrija je podnijela tužbu protiv nepoznatog počinitelja i traži od Njemačke “obrazloženje” nakon medijskih informacija da ju je po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, špijunirala njemačka obavještajna služba, rekla je u utorak Vlada u Beču, prenosi Hina.

Državnom tužiocu u Beču u utorak je podnesena tužba zbog “špijuniranja na štetu Austrije”, rekla je za agenciju APA ministrica unutrašnjih poslova, Johanna Mikl-Leitner.

Njemačka štampa je na osnovu povjerljivih dokumenata optužila BND (njemačka obavještajna služba) da je za američku agenciju NSA špijunirao evropske kompanije i da je pratio visoke evropske političke dužnosnike, pogotovo francuske.

Dnevnik Bild spominje i austrijske dužnosnike.

‘Skandal koji može prouzrokovati potres’

Austrija traži “iscrpna obrazloženja” svog velikog susjeda i u tu svrhu će upotrijebiti i “diplomatska sredstva”, istaknula je Mikl-Leitner.

Otkriće o navodnom uhođenju njemačke obavještajne službe potaknulo je u utorak napetost u koalicijskoj Vladi u Berlinu, gdje su se socijaldemokrati prvi put zapitali o ulozi Angele Merkel.

Predsjednik socijaldemokratske stranke (SPD) i ministar privrede Sigmar Gabriel, koji se nije oglasio otkako su krajem aprila objavljene prve informacije o tom slučaju, rekao je u ponedjeljak da je kancelarku Merkel dva puta pitao o tome.

“Ovo što nam se upravo događa jeste afera, skandal u koji su upletene tajne službe i koji može prouzrokovati veoma velik potres”, rekao je u sjedištu SPD-a u Berlinu. Gabriel nosi i titulu vicekancelara u Vladi velike koalicije u kojoj su njegova stranka i kršćansko-demokratski CDU/CSU.

Izvor: Agencije