Analitičari: ISIL želi da iscrpi protivnika

Osim Palmire, Islamska država Irak i Levant, kontrolira još četiri veća grada u Iraku i Siriji – Mosul, Ramadi, Fallujah i Raku.

U pokrajini Anbar, otvoren je novi front. Istočno od Ramadija, vode se žestoke borbe. ISIL je zauzeo više mjesta u okrugu Hali'dija.

Iscrpljivanje protivnika

Snage odane vladi pokušavaju spriječiti borce da se približe glavnoj vojnoj bazi, koja se nalazi nekoliko kilometara dalje.

Grupa ISIL ne prestaje napredovati od kada je, prije nekoliko dana, zauzela glavni grad pokrajine Ramadi.

Pojedini analitičari smatraju da cilj te oružane grupe nije samo zauzimanje teritorija, nego i iscrpljivanje protivnika.

“Želi li ISIL ostati na jednom mjestu ili biti u pokretu? Kazao bih da je riječ o mobilnim snagama koje uvijek prijete na frontovima na kojima odbrambene snage nisu dovoljno opremljene i spremne za borbu”, istakao je politički analitičar, Ahmed Rushdie.

Da strategija borbe protiv ISIL-a nije perfektna, potvrdio je Al Jazeeri i politički analitičar, Boško Jakšić.

“Ako se setimo da je Washington prije mesec dana izveštavao dobitno  da je ISIL izgubio 30 odsto teritorije, a da danas govorimo o gubitku jednog tako značajnog strateškog grada kao što je Ramadi, onda možemo da zaključimo da je strategija i taktika odupiranja ISIL-u pred velikim izazovom. Ispostavilo se da ISIL nije samo u stanju da čuva teritoriju, već  se ispostavilo i da se proširuju“, kazao je Jakšić.

Zapovjednici šiitskih jedinica premještaju dio svojih boraca sa drugih frontova u Iraku prema pokrajini Anbar.

Dio je to tekućih priprema za obećanu kontraofanzivu.

Borci grupe poznate kao Narodne mobilizacijske snage će predvoditi borbu u većinski sunitskoj pokrajini.

Obučavanje policije

Pozvani su nakon što državne snage i lokalna policija nisu uspjeli zaustaviti napade ISIL-a.

“Vladi nedostaje vojnika u Anbaru, a vlasti sada apeluju na dobrovoljce da se priključe borbi. Premijer Haider al-Abadi, također, kaže da želi ubrzati obučavanje lokalne policije, kao i regrutovanje i naoružavanje pripadnika sunitskih plemena. Ovo nije prvi put da Abadi obećava integrisanje sunita u snage sigurnosti. Ali mnogi su skeptični da će ovaj plan uspjeti zbog dugotrajnog protivljenja pojedinih šiitskih političara”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Zeina Khodr.

Na prvim linijama u Anbaru, vide se šiitski borci koji se bore uz lokalnu policiju i vojnike.

Vlada se trudi da pokaže kako je ovo rat koji vode svi Iračani, a ne šiiti protiv sunita u Anbaru.

Potreba za stvaranjem jedinstvene državne vojske sve je veća.

U prošlosti, takvi pokušaji su propadali, ali zemlja je trenutno na opasnoj prekretnici i sa borbama na brojnim frontovima Iračani se trebaju ujediniti više nego ikada.

Izvor: Al Jazeera