Granatirana Ambasada Rusije u Siriji

Rusija granatiranje ambasade naziva terorističkim činom (EPA)

Dvije minobacačke granate pogodile su zgradu Ambasade Rusije u Damasku, gdje nije bilo povrijeđenih, rekla je glasnogovornica Ambasade u prijestolnici Sirije, Azija Turičijeva.

Ona je za RIA Novosti navela da povrijeđenih nema igrom slučaja, s obzirom na to da se napad dogodio tokom pauze za ručak, ali da je zgrada Ambasade prilično oštećena, prenosi Srna.

“Dvije minobacačke granate pale su na teritoriju Ambasade, jedna u neposrednoj blizini glavnog ulaza, dok je druga pogodila upravnu zgradu”, rekla je Turičijeva.

Reakcija Sirije

Sirijske vlasti su odmah reagirale i obećale da će poduzeti neophodne mjere da osiguraju sigurnost Ambasade Rusije.

Prethodni minobacački napad na ambasadu Rusije u Siriji je bio u januaru ove godine, kada je granata pogodila krov zgrade konzulata.

Rusija gađanje Ambasade u Damasku iz minobacača smatra terorističkim činom i poziva sve strane koje imaju utjecaja na oružane grupe u Siriji da spriječe terorističke napade, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

To ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da na odgovarajući način procijeni “ovaj teroristički čin”, te su pozvali na trenutni prekid takvih akcija, kao i na sveopći prekid oružanog sukoba u krizom pogođenoj Siriji, prenosi Sputnik.

Izvor: Agencije