Kina odlučna u vezi Južnog kineskog mora

Šef kineske diplomatije izjavu je dao nakon razgovora s američkim kolegom Johnom Kerryjem (AP)

Peking je putem svojeg ministra vanjskih poslova potvrdio u subotu “nepokolebljivu” odlučnost u obrani svojeg suvereniteta u Južnokineskom moru, pred šefom američke diplomacije Johnom Kerryjem.

“Ovdje želim potvrditi da je odlučnost kineske strane u zaštiti svojeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta čvrsta kao stijena i nepokolebljiva”, izjavio je novinarima Wang Yi, prenosi Hina.

Šef kineske diplomacije izjavu je dao nakon razgovora s američkim kolegom Johnom Kerryjem, pristiglim tijekom jutra u posjet namijenjen upozoravanju sugovornika na aktivnosti Pekinga u Južnokineskom moru, poprištu teritorijalnih potraživanja nekoliko susjednih zemalja.

Kerry: Izvršio sam pritisak

“Izvršio sam pritisak na Kinu putem ministra Wanga da poduzme zajedničke mjere sa svijetom radi smanjivanja tenzija i povećanja izgleda u diplomatsko rješenje”, kazao je John Kerry.

Pentagon predviđa slanje ratnih brodova i zrakoplova za nadzor u zonu od 12 milja kako bi zajamčio “slobodu plovidbe” oko umjetnih otočića čiju izgradnju Kina ubrzava unazad godinu dana u arhipelagu Otočja Spratley.

Izvor: Agencije