Kijev optužio Facebook za političku pristrasnost

Stotine Ukrajinaca objavile su komentare na Zukerbergovoj stranici (Reuters)

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Dmitro Šimkiv optužio je Facebook za političku pristrasnost, tvrdeći da postoji proruski utjecaj i pritisak na ured te društvene mreže u Rusiji.

I predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je ove sedmice lično apelirao na osnivača Facebooka Marka Zuckerberga da otvori poseban ured u Ukrajini kako bi se to spriječilo, javlja Tanjug.

Porošenko se Zukerbergu obratio sa svog Facebook profila.

Šimkiv, koji pregovara sa Facebookom da se taj problem riješi, rekao je da ruski moderatori nadziru ukrajinske korisnike Facebooka i da su pod utjecajem Kremlja u vezi sa sukobima na istoku Ukrajine.

Žalbe zbog gašenja profila

„Korisnici Facebooka su preplavili društvene mreže, navodeći prorusku političku pristrasnost. Moramo koristiti sve raspoložive kanale kako bismo dobili reakciju globalnih kompanija. Ukrajini je potreban ured Facebooka”, istakao je Porošenko.

Stotine Ukrajinaca objavile su komentare na Zukerbergovoj stranici, podržavajući Porošenkov poziv.

Mnogi od njih su se najviše žalili na gašenje profila i brisanje postova u kojima se kritizira uloga Moskve u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Facebook se zasad nije oglasio povodom ovih zahtjeva.

Ranije je saopćeno da se odjeljenje koje se odnosi na ruski jezik nalazi u Irskoj i da fizički ne postoji ured Rusiji, iako je njen direktor u toj zemlji.

Izvor: Agencije