Izvještaj ubijenog Njemcova o ruskim vojnicima u Ukrajini

Glasnogovornik Kremlja odbio je da komentariše izvještaj navodeći da nije upoznat sa njim (EPA)

Kolege ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova objavile su izvještaj koji, kako kažu, dokazuje prisustvo ruske vojske u Ukrajini.

Moskva je potrošila više od milijarde dolara za snabdijevanje separatista u istočnoj Ukrajini, gdje je poginulo najmanje 220 ruskih vojnika, tvrdi se u izvještaju ruskih opozicionih aktivista, koji predstavlja posljednji projekat ubijenog kritičara Kremlja, Borisa Njemcova, prenosi danas Reuters.

Kako prenosi britanska agencija, Njemcov je za sastavljanje izvještaja koristio otvorene izvore informacija i intervjue sa porodicama kako bi osporio argumente Moskve da se ruske trupe ne bore u Ukrajini.

Pogibije vojnika

Nakon ubistva Njemcova u centru Moskve u februaru, članovi njegove partije, liberalnog RPR-Parnas i nekoliko opozicionih novinara, zajedno su završili izvještaj od 65 stranica.

Glasnogovornik Kremlja odbio je da komentariše izvještaj navodeći da nije upoznat sa njim i nije mogao da potvrdi ni da li je ruski predsjednik Vladimir Putin pogledao izvještaj.

Jedan od najbližih saradnika Njemcova, Ilja Jašin, optužio je Putina da laže ruski narod time što poriče umiješanost u rat.

 ”Taj izvještaj je počeo pisati ubijeni lider opozicije Boris Njemcov. Ubijen je u februaru ove godine, a izvještaj su potom dovršile njegove kolege, ali i istražitelji i ekonomisti. Izvještaj se bavi raznim poljima ruske umiješanosti u Ukrajini. Glavna oblast istrage odnosi se na rusku vojnu intervenciju, ali i ekonomske troškove cjelokupne vojne akcije. Izvještaj navodi da su padobrance nadređeni nagovorili da napuste rusku vojsku i pređu u Ukrajinu kako bi se borili kao dobrovoljci – uzimajući svoju vojnu opremu sa sobom. Navodi i da je padobrancima obećano da će dobiti odštetu ako zadobiju povrede tokom borbi, te da će njihove porodice dobiti odštetu ako poginu. I izvještaj upravo i navodi da nijedan od ruskih boraca nije dobio naknadu, ali dodaje da je nekih 200 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Rory Challands.

Izvor: Al Jazeera i agencije