EU traži pomoć zbog migrantske krize

Sav teret zbrinjavanja migranata pada na Italiju, Grčku i Maltu (Reuters)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u ponedjeljak je od međunarodne zajednice zatražila da pomogne Evropskoj uniji u spašavanju života na Sredozemlju.

“Naš prioritet je spasiti ljudske živote i spriječiti dodatne ljudske gubitke”, kazala je, predstavivši pred Vijećem sigurnosti UN-a plan EU-a čiji je cilj suočiti se s dramatičnim potapanjima brodova u kojima je od početka godine smrtno stradalo najmanje 1.800 ljudi.

Humanitarna i sigurnosna kriza

Mogherini je insistirala na potrebi razmatranja svih aspekata ove situacije bez presedana te je pozvala na pomoć i na direktnu međunarodnu saradnju.

“Ovo nije samo humanitarna kriza, već i sigurnosna, jer je mreža krijumčara ljudima povezana s terorističkim aktivnostima koje finansira”, objasnila je.

Dodala je da je EU “konačno spreman preuzeti vlastite odgovornosti: u spašavanju života, prihvatu izbjeglica, suočavanju s uzrocima i u razbijanju zločinačkih organizacija. Ali mi ne možemo raditi sami, trebamo partnera ukoliko želimo okončati ove ljudske tragedije”, istakla je.

Mogherini je dodala da “nijedan imigrant koji bude presretnut na moru neće biti poslan natrag protiv vlastite volje.

Mogherini je Libijcima poručila da ništa neće biti učinjeno bez njihovog pristanka.

“Naša poruka Libijcima je jasna: Evropa je spremna pomoći vam na sve načine… Evropa je na vašoj strani”, rekla je.

Britanska štampa je ranije objavila da Evropska unija namjerava uvesti kvote zemljama članicama, kako bi se teret zbrinjavanja imigranata ravnomjernije rasporedio.

Londonski Times i Guardian došli su do plana za uvođenje kvota, koji će Evropska komisija objaviti u srijedu, a po kome će svakoj od 28 članica Unije biti određeno koliko migranata mora primiti.

Prema trenutno važećem sistemu, sav teret zbrinjavanja migranata, koji posljednjih godina u velikim brojevima stižu sa Bliskog Istoka, pada na zemlje u koje oni prvi stignu, a to su najčesće Italija, Grčka i Malta.

“EU je potreban stalni mehanizam za podjelu odgovornosti za zbrinjavanje velikog broja izbjeglica i azilanata među zemljama članicama”, piše u planu koji je objavio Times.

Britanija i Mađarska protiv novog sistema

Njemačka, Francuska, skandinavske zemlje i one koje trenutno imaju veliki priliv izbjeglica spremne su podržati plan, ali iz Britanije i Mađarske stižu najave da će se žestoko boriti protiv novog sistema.

Londonski Times u redakcijskom uvodniku kaže da će kvote za izbjeglice izvjesno podstaći premijera Davida Camerona da ranije raspiše referendum o izlasku Britanije iz EU, dok je iz britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova već stiglo saopćenje da je prisilno primanje izbjeglica neprihvatljivo.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je već uzvitlao prašinu namjerom da uvede radne logore za izbjeglice, izjavio je kako je plan EU “lud i opasan” i da će mu se suprotstaviti svim sredstvima.

Izvor: Agencije