Liberija dobija bitku protiv ebole

Liječnici u Liberiji kažu kako je Centar za liječenje ebole u glavnom gradu zatvoren, jer više nema pacijenata. Posljednji potvrđeni slučaj zabilježen je 21. marta. Ipak, pred tom zemljom je još dug put prije nego što bude proglašen završetak epidemije.

Jedino čemu se ljudi u Liberiji nadaju je da njihovo veselje nije preuranjeno. Osoblje nekadašnjeg Centra za liječenje ebole u glavnom gradu Liberije, Monroviji, primilo je zahvalnice za naporan rad koji su posljednjih mjeseci uložili.

Na svakoj od vrpci nalazi se jedno ime u čast onima koji su pomogli u borbi protiv ebole. Na spomeniku su imena medicinara koji su podlegli bolesti. Sada prevladava osjećaj da je najgore prošlo.

“Ovo je vrlo važan trenutak za sve nas. Dobili smo bitku. Više nema potrebe da budemo ovdje. Više nemamo pacijenata. Možemo se vratiti kućama i porodicama”, rekao je ljekar Soka Moses.

Umrlo 10.460  ljudi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošle godine od ebole je umrlo najmanje 10.460  ljudi. Najteže su pogođene Liberija, Gvineja i Sijera Leone. Zabilježeno je blizu 25.000 slučajeva, a SZO kaže da je broj mnogo veći.

Prošlog augusta Ujedinjeni narodi proglasili su epidemiju “opasnošću po zdravlje na svjetskom nivou”. Kraj epidemije proglašava se 42 dana nakon što se zabilježi posljednji potvrđeni slučaj. U slučaju Liberije to je bilo 21. marta.

“Nadamo se da će proći 42 dana bez ijednog novog slučaja, tako da možemo proglasiti da je epidemija u našoj državi najzad gotova. Ipak, upozoravam da svi trebamo biti izuzetno oprezni”, rekao je sanitarni radnik Moses Wiah.

Zgrada koja je služila kao Centar za liječenje ebole je zatvorena, jer nema pacijenata. Usprkos slavlju, niko u Liberiji ne živi u iluziji da se ebola ne bi mogla opet javiti. Ostalo je više od tri sedmice do dana u kojem bi se u Lilberiji moglo proglasiti okončanje epidemije ebole.

Izvor: Al Jazeera