Rim poziva na evropsku akciju protiv ISIL-a

Italija i Austrija se zalažu za vojno djelovanje protiv ISIL-a, kažu Gentiloni i Kurz (EPA)

Šef italijanske diplomatije Paolo Gentiloni pozvao je na evropsku akciju protiv terorizma grupe Islamska država Irak i Levant.

“Evropska unija ne može gledati po strani”, poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Austrije Sebastijanom Kurzom u Rimu.

Prema njegovim riječima, kako prenosi APA, važno je prije svega garantirati humanitarnu pomoć protjeranim kršćanima.

Istovremeno, dodao je, EU mora biti otvorena za dijalog s islamskom zajednicom, koja se bori protiv fundamentalizma, prenosi Tanjug.

Gentiloni je podvukao da je djelovanje protiv takozvanih stranih ratnika veoma bitno kako bi se garantirala sigurnost Evrope.

Kurz je naglasio da Austrija podržava vojno djelovanje protiv boraca ISIL-a.

“Mi smo vojno neutralna država, ali u vezi s terorom ISIL-a naš stav je jasan – humanitarna pomoć za žrtve je potrebna, ali je neophodno i nešto više”, podvukao je on.

Humanitarna pomoć

Prema njegovim riječima, Austrija, kao neutralna zemlja, nema pravne niti druge mogućnosti za vojnu intervenciju i zbog toga je u humanitarnoj oblasti aktivnija.

“U potpunosti podržavamo zemlje koje djeluju vojno i koje isporukama oružja naoružavaju one koji se na terenu brane od terorista”, naglasio je Kurz.

Austrijski ministar počeo je u utorak dvodnevnu posjetu Rimu, tokom koje će se u Vatikanu sastati i s nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, šefom diplomatije Vatikana.

Također, on bi se trebao sastati i s papom Franjom.

Kurz je, uoči tog sastanka, kazao da zemlje EU-a trebaju slijediti poziv pape za zaštitu protjeranih kršćana.

“Imamo posebnu odgovornost da budemo aktivni po tom pitanju”, naglasio je on.

Prema Kurzu, EU treba djelovati protiv protjerivanja kršćana ne samo na Bliskom istoku, već svugdje na svijetu gdje ne postoji sloboda vjeroispovijesti.

Izvor: Agencije