Jemen: Borbe sprečavaju dostavu pomoći

Eksplozije su odjekivale jemenskim gradom Adenom u ponedjeljak, a stanovnici su potvrdili da strani ratni brod granatira položaje šiitskih pobunjenika Husa u predgrađu ovog grada.

Ulične borbe i žestoko granatiranje traju danima u gradu koji je zadnje uporište podrške predsjedniku Abd-Rabuu Mansouru Hadiju, kojeg podržava Saudijska Arabija.

Nove borbe sprečavaju dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći stanovnicima.

Dvanaest dana bombardiranja koalicije predvođene Rijadom nije uspjelo zaustaviti napredovanje pobunjenika koje je izazvalo rastuću humanitarnu krizu za stanovnike centralnih naselja, koji su sada odsječeni.

Ranije u ponedjeljak, Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) je objavio kako se nada da će uspjeti dostaviti medicinske potrepštine u Jemen i dovesti humanitarne radnike u tu zemlju, nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom to odobrila, kazala je glasnogovornica.

Najžešće borbe

Organizacija pregovara već skoro sedmicu dana o dostavljanju pomoći u tu zemlju, gdje se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori protiv šiitskih pobunjenika.

“Dobili smo odobrenje od koalicije da dva naša aviona slete u Jemen, jedan sa potrepštinama, drugi sa osoboljem“, kazala je glasnogovornica ICRC-a Sitara Jabeen za Reuters.

Ona je istakla kako je ICRC izrazio želju da avion već u ponedeljak sleti u glavni grad Jemena Sanu, ali se još čeka odobrenje da hirurški tim ove organizacije brodom uđe u grad Aden, gdje su najžešće borbe.

U Rijadu je glasnogovornica koalicije predvođene Saudijskom Arabijom kazala da su u nedjelju ujutro stvoreni uslovi da barem jedan avion s pomoći sleti u Jemen, ali da je Crveni križ odgodio slijetanje.

“Osigurali smo im let u devet ujutro… Zamolili su nas, nakon što je vrijeme dogovoreno, da se let odgodi“, kazao je brigadni general Ahmed Asseri reporterima i dodao kako se ovo desilo zbog toga što kompanija od koje je Crveni križ iznajmio avione nije mogla letjeti za Jemen.

Koalicija je prethodno objavila da je uspostavila koordinacijsko tijelo koje će se brinuti za dostavu pomoći i zamolila je nevladine organizacije i vlade zemalja koje žele pomoći da se obrate ovom tijelu.

Izvor: Al Jazeera i agencije