U Mediteranu spašeno 1.500 migranata

Blizu 170.000 migranata ušlo je u Evropsku uniju preko Italije prošle godine (EPA)
Blizu 170.000 migranata ušlo je u Evropsku uniju preko Italije prošle godine (EPA)

Blizu 1.500 migranata, koji su se nalazili u pet brodova, spašeno je u južnom Mediteranu u protekla 24 sata, saopćili su u nedjelju italijanski zvaničnici.

U pet zasebnih operacija spašavanja tokom prethodnog dana učestvovala su dva broda italijanske obalske straže i jedan brod mornarice, navodi se u saopćenju obalske straže, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Svi migranti su prebačeni na brodove i odvezeni na otok Lampedusa, ili do luka na Siciliji, dodaje se u saopćenju.

Tri broda s migrantima našla su se u nevolji i poslala zahtjev za spašavanje putem satelitskih telefona dok su se udaljavala od obala Libije, a italijanski brodovi spazili su druga dva broda s migrantima tokom potrage.

Bijeg od konflikta i siromaštva

Migranti, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine stići do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Blizu 170.000 osoba ušlo je u EU preko Italije prošle godine, a na opasnom putu više od 3.000 ljudi je izgubilo život.

Prema zvaničnim podacima, tokom prva dva mjeseca ove godine dolasci imigranata su bili za 43 posto veći u poređenju s istim periodom 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropski ministri vanjskih poslova na samitu u Rimu razmatraju rastuću humanitarnu krizu izazvanu sve većim brojem useljenika bez dokumenata. Taj problem je aktuelan od Londona do Atine.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO